Ваучерите за храна за няколко месеца ще бъдат дадени накуп

...
Ваучерите за храна за няколко месеца ще бъдат дадени накуп
Коментари Харесай

Благи вести! Ваучерите идват накуп, пада данъкът върху лихвите

Ваучерите за храна за няколко месеца ще бъдат дадени вкупом на служащите, като това ще стане през март или април. Това излиза наяве от импортирани в Народното събрание от депутати от Политическа партия и Има Такъв Народ промени в данъчните закони.

Тъй като бюджетът за 2022 година не е признат, сега компаниите - оператори на ваучери, не могат да ги издават и надлежно работодателите не могат да ги дадат на чиновниците си.

Затова с новите текстове е планувано дължимите ваучери да могат да бъдат дадени през идващия месец, откакто законът за бюджета бъде признат и фирмите стартират да ги издават.

Плановете на кабинета са бюджетът да бъде признат от Народното събрание до края на февруари, и в случай че работата по издаване на ваучери бъде ускорена, хората може да ги получат още през март. Но като цяло бюджетът за 2022 година ще влезе в действие от 1 април и е допустимо от тази дата да започва и даването на ваучерите.

Отмяна на налога върху лихвите по депозити на жители от 1 април плануват други промени в данъчните закони. От същата дата детските градини и ясли ще станат безвъзмездни, гласят препоръчани промени в Закона за локалните налози и такси. Общините няма да събират и такси за хранене на децата в наложителното предучилищно обучение.

Изцяло ще бъде изменен и режимът на облагане при потребление на служебни коли и парцели от притежатели и шефове на компании. Сега тези разноски се таксуваха с налог в размер на 10%.

Предложенията плануват от 1 януари 2023 година тези разноски изобщо да не се признават за данъчни цели и надлежно да се таксуват с налог облага, който също е 10%. Така действително за компаниите няма да има основна смяна и “данък уикенд” остава.

Както и до момента потреблението на служебни коли за персонални потребности ще може да се дефинира на база изминати километри, на база време на потребление на колата или компанията просто да одобри, че 50% от разноските са за служебно прилагане, а 50% са за персонално прилагане на автомобила.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР