Вътрешнокварталните улички в столичния район Връбница се оказаха топ приоритет

...
Вътрешнокварталните улички в столичния район Връбница се оказаха топ приоритет
Коментари Харесай

Улиците в софийския кв. "Връбница" се оказаха топ приоритет за миене

Вътрешнокварталните улички в столичния регион " Връбница " се оказаха топ приоритет за чистотата в София. Това са единствените вътрешноквартални улици, които ще се мият с автоцистерни с дюзи 24 пъти в годината. В нито един от останалите столични региони не е планувано толкоз постоянно миене на дребните пресечки. Дискриминация по региони има и при миенето на улици от социална значителност. Дългите таблици с площта на улиците и кратността за осъществяване на другите действия в новата мегапоръчка на общината за чистотата обаче се оказват пожелателни и какво тъкмо ще се разпорежда на компаниите, ще излиза наяве година за година. 

Това излиза наяве от техническото задание към компаниите реализатори на мегапоръчката за чистотата на 7 зони в столицата за идващите 5 години. Чистотата на въздуха е основна тематика в кандидат-кметската конкуренция, а увеличението на кратността на миенето на улиците е категорично посочена мярка по течащото в Софийски градски съд правосъдно дело за пасивността на общината в интервала 2015-2017 г. Както " Сега " писа, в невиждано определение съдията по делото Албена Иванова разпореди София да усили кратността на миене на улиците, без да чака постановяване на дефинитивно решение като краткотрайна мярка. За интервала от май до септември съдът упорства улиците да се мият по два пъти месечно, като в графиците се включват както улиците с социална значителност, по този начин и вътрешнокварталните пресечки. Според съда в останалите месеци еднократното миене е задоволително. 

Изготвените минимални количествени сметки по мегапоръчката на общината не дават съображение да се мисли, че столицата залага осъществяване на това изискване в идващите 5 години. Във всички региони на града, включени в поръчката, кратността за миене на вътрешнокварталните улици е 4 пъти в годината, като е конкретизирано, че това би трябвало да става с автоцистерна с маркуч. " Връбница " е единственият регион, в който е планувано миене на вътрешнокварталните улици както 4 пъти с маркуч, по този начин и 24 пъти с автоцистерни с дюзи. На сходен разкош в останалите региони могат да се радват единствено улиците с всеобщ градски превоз, както и всички сектори, попадащи в държавното трасе " Тракия ". 

Дискриминация по региони има и при улиците с социална значителност, отвън тези с всеобщ градски превоз. В множеството региони за тези улици е планувано миене 4 пъти в годината с маркуч, само че и тук има изключения. " Връбница " още веднъж е първенец, като улиците с социална значителност ще се мият с маркуч 24 пъти в годината. Сред привилегированите региони са и " Слатина ", " Изгрев ", " Красно село " и " Оборище ", където с изключение на 4 пъти с маркуч е заложено и 24 пъти в годината миене с автоцистерна с дюзи.

Не е ясно на какво се дължат тези разлики в заданието на чистотата. Приоритетното място на " Връбница " е направило усещане и на компаниите, подали предложения за присъединяване в поръчката, които са отправили категорично запитване към общината за повишените кратности. От конкурсната комисия са коментирали, че това са минимални кратности, целящи да изправят евентуалните претенденти при едни и същи условия при правенето на ценовите предложения. Посочените количества по никакъв метод не обвързвали Столичната община с възлагане на съответното осъществяване. Така регион " Връбница " може да си остане и в бъдеще регионът с най-мити улици, само че единствено на хартия.

НЕПРОЗРАЧНО

Какво ще се случва на процедура, ще се взема решение година за година, според от финансовата рамка на общината за съответния бюджет и обновени годишно оперативни проекти на компаниите по чистотата. Такава е и практиката сега, като има цялостна мъгла какво тъкмо правят почистващите компании. Според документите по новата поръчка бъдещите оперативни проекти ще се разгласяват и на уеб страницата на общината, и на този на компаниите реализатори. Класирането по мегапоръчката с планирана стойност от 435.8 млн. лева с Данък добавена стойност е отсрочено за след изборите, въпреки че офертите към този момент бяха подадени. Въпреки солидния финансов интерес, за две от зоните на града се оказа, че няма конкуренция.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР