Вътрешният министър Младен Маринов © Велко Ангелов Тежките пътнотранспортни произшествия

...
Вътрешният министър Младен Маринов © Велко Ангелов Тежките пътнотранспортни произшествия
Коментари Харесай

Уикенд новини: Пак post mortem мерки за пътната безопасност, водната криза продължава

Вътрешният министър Младен Маринов

© Велко Ангелов Тежките пътнотранспортни катастрофи вкараха тематиката за пътната сигурност измежду новините и през уикенда, когато след серия от тежки произшествия в столицата почина едно дете, а други три бяха тежко ранени. В единия от случаите взе участие кола на Националната работа за защита.

Традиционно случаите провокираха post mortem активизация на държавните институции. Премиерът Бойко Борисов разгласи, че ще реформира службата (чиято активност се регламентира от устав, признат от втория кабинета " Борисов " през 2015 г.). А вътрешният министър Младен Маринов показа нов координационен център за пътна сигурност.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики По време на събитието Младен Маринов изясни, че е имало " усложняване на пътнотранспортната конюнктура – тежки произшествия със починали деца в столицата, възходяща наклонност на броя на убитите през последните два дни ", което предиздвикало Министерство на вътрешните работи, от една страна, да вземе спомагателни ограничения. В разбора и инспекциите щели да се включат всички полицейски началници.

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов леко се размина с министъра си, като съобщи, че обичайно по празниците постоянно са се взимали превантивни ограничения, a в този момент дейностите ще бъдат изпреварващи.

Загрижеността на властта за пътната сигурност идва в подтекста на скрития от бюлетините на Министерство на вътрешните работи случай със зам.-председателя на втората по величина партия в ръководството Вътрешна македонска революционна организация - Ангел Джамбазки, който е и евродепутат. През седмицата медии разкриха, че той е бил хванат да кара пийнал. Пред медиите Джамбазки сподели, че съжалява за случая, само че не е напуснал постовете, които заема. В същото време неяснотите към алкохолната му проба стават от ден на ден, само че Министерство на вътрешните работи продължава да мълчи за случая.

ПЕТ Пожарна охрана ТРИ
Най-важните вести от почивните дни в три фрази

Екоминистерството би трябвало да разкрие вносителите на боклуци

Административен съд - София-град, задължи Изпълнителната организация по околна среда да разкрие цялостната информация за компаниите, които са внесли боклуци в България. Делото беше формирано по тъжба на публицист от " Капитал " в подтекста на провеждано следствие за вноса и изгарянето на боклуци в България. Решението беше несъмнено като революционно от юрист Александър Кашъмов, който дружно с сътрудника си Кирил Терзийски съставлява изданието пред съда. В него арбитър Вяра Русева изрично слага правото на здравословна околна среда на жителите над комерсиалната загадка. Новината идва в подтекста на информацията на италианските карабинери, че са заловили 815 тона отпадък, превозен с подправени документи за България.

Водната рецесия в Перник се задълбочава

През уикенда стана ясно, че от понеделник градът и близките села минават на по-затегнат воден режим. Оттук нататък водоснабдяване за питейни потребности ще има единствено в интервала сред 16 и 22 часа, заяви кметът на града Станислав Владимиров. Досега семействата разполагаха с вода по пет часа заран и по пет часа вечер. Очаква се режимът да продължи до края на март - началото на април.

Протестите на медицинските сестри не престават

Новосъздаденият профсъюз на медицинските експерти организира първи митинг в София в неделя с искане за нов модел на финансиране на лечебните заведения. Медицински сестри, акушери, фелдшери и физиотерапевти настояха да се подобрят изискванията на труд в лечебните заведения, защото по думите им сега в 90% от лечебните заведения има доста часове ексклузивен труд и нерегламентирани наряди по 24 - 36 часа. Медицинските сестри стачкуват от месеци с искане за нарастване на заплатите и възстановяване на изискванията за труд. На митинга стана ясно, че част от възнагражденията към този момент са по-високи, а в някои лечебни заведения това ще се случи от началото на идната година.

Миграционен напън на границата сред Турция и Гърция

Гърция изпраща 400 военни в допълнение по границата с Турция, които да се борят с нараствания бежански поток, заяви гръцкият вестник " Катимерини ". В момента тече асортимент на военни, който ще продължи до февруари, а самото наблюдаване ще стартира от март. В последните два месеца държавното управление разположи нощни полицейски патрули по главната автомагистрала " Егнатия " и на други места.
Volkswagen - или Турция, или на никое място
В случай че Volkswagen се откаже от строителство на цех в Турция, няма да построява подобен на никое място другаде. Това стана ясно от известие на концерна, представено от DPA. България е другият главен съперник в конкуренцията за инвестицията. От него излиза наяве, че решението дали да има нов цех се отсрочва още веднъж и ще бъде взето най-рано през февруари.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Преводите в евро поевтиняха и се изравниха с тези в левове


Едни от най-високите банкови такси в България към този момент са в историята. От на следващия ден, 16 декември, преводите в евро в страната и в страните от Европейски Съюз са със същата цена като транзакциите в левове. Промяната идва регулативно с смяна на директивата на европейско равнище. Така към този момент превод за 100 евро да вземем за пример няма да се таксува с 30 - 40 евро, а ще коства 3-4 лева, колкото е и междубанковият превод в левове. Няма да има и такса за входящ превод, т.е. на получателя няма да се постанова да си заплаща за това, че е получил пари, в случай че този, който е пратил парите, също е платил такса. Цената на понижението обаче не е толкоз ниска за потребителя - с цел да компенсират част от пропуснатите доходи, банките към този момент покачиха други такси по своите услуги.

Финални стъпки по назначението на Иван Гешев и Сотир Цацаров на новите им постове

Очаква се във вторник в Държавен вестник да бъде оповестен президентският декрет за освобождението на Сотир Цацаров като основен прокурор. Вероятно на идващия ден той бъде възобновен като прокурор във Върховна касационна прокуратура, както изиска предходната седмица, а незабавно по-късно ще встъпи като ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и нелегално добитото имущество. Този комплициран ход има за цел Цацаров да резервира мястото си в правосъдната власт по време на мандата му в Антикорупционната комисия. След като Цацаров бъде освободен с президентски декрет Иван Гешев, който е негов заместител, ще може да встъпи в служба.

Законопроектът за Brexit се придвижва в английския парламент

След изборната победа с огромно болшинство на премиера Борис Джонсън законодателството, належащо да даде законова мощ на съглашението за Brexit преди 31 януари 2020 година, се чака да бъде показано за второ четене пред Народното събрание на 20 декември. Графикът на Джонсън е стеснен, защото той има 15–16 работни дни, с цел да прокара договорката си в законодателния орган. Правни специалисти преди са изчислявали, че ще отнеме най-малко 37 дни, с цел да мине законодателството за Brexit през Народното събрание.

OUT_OF_OFFICE

Концерт
16.12


Дни преди премиерата на последния епизод от сагата " Междузвездни войни " Софийската филхармония и маестро Найден Тодоров провеждат два концерта, отдадени на творчеството на композитора Джон Уилямс. Уилямс е и създател на музиката към други касови филми като " Индиана Джоунс ", " Джурасик парк ", " Сам у дома ", " Списъкът на Шиндлер ", " Челюсти ".
В зала " България ", от 19 ч., билети: 25 - 50 лева

Digital Storytelling
16-17.12


Двудневното събитие Digital Storytelling for Impact Forum ще засегне тематики, свързани с това по какъв начин цифровите технологии трансформират и подкрепят метода, по който описваме истории. Във форума ще се включат експерти от 4 континента от разнообразни сфери.
В хотел " Хилтън ", от 11 ч.

See It Be It Talks
18.12


Темата на последното събитие за годината от серията See It Be It Talks ще бъде Women and Choices, или дамите и изборите, които те вършат. Главни настоящи лица този път ще бъдат Дафина Димитрова - старши управител " Стратегически мениджмънт и обществени институции ", и Маргарита Доровска, приключила куриране на модерно изкуство в Кралския лицей по изкуствата в Лондон, а сега шеф на Музея на хумора и сатирата. Тя дава отговор и за развиването на Габровското биенале.
В Missia23, от 18:30 ч.

Подаръци от две ръце
19-22.12


Предстои следващото издание на " Хендмейд фест НДК код Зима ". По време на базара можете да се вдъхновите за истински коледни дарове. Ще бъдат показани обичайните ръчно направени произведения и натурални артикули, а сладките оферти са сурови торти с най-разнообразни усети.
В НДК, от 10 ч.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР