Вътрешният министър Бойко Рашков предлага служителите от отделите Киберсигурност и

...
Вътрешният министър Бойко Рашков предлага служителите от отделите Киберсигурност и
Коментари Харесай

Рашков иска до 230% допълнително възнаграждение за два отдела в ГДБОП

Вътрешният министър Бойко Рашков предлага чиновниците от отделите " Киберсигурност " и " Специални интервенции " на ГДБОП да бъдат отделени в специфични пера и да взимат до 230 на 100 в допълнение заплащане по наредбата на Министерство на вътрешните работи, която урежда тази материя. Това излиза наяве от проектопромени в нормативния акт, пуснати за публично разискване в strategy.bg, написа " Сега ".

Тази разпоредба планува разнообразни проценти по-високи спомагателни хонорари при осъществяване на характерни служебни действия. Добавката се заплаща като % от половината от така наречен база за установяване размера на главното месечно заплащане за най-ниската служба в системата, която законът за държавния бюджет е определил на 380 лева

Такива спомагателни хонорари има да вземем за пример за проверяващите служители на реда, като при тях % варира според къде работят - в София, Пловдив, Варна, Бургас, добавката е по-висока, а в останалите е по-ниска. Предвиждат се разнообразни размери на добавки и за други действия и чиновници. Те са дават за звената, които се занимават с антитероризъм, дават се и за постова работа, за конвоиране, за пожари, избавителни действия и други.

Специално за отделите „ Киберпрестъпност “ и " Специални интервенции " на ГДБОП се предлага допустимо най-високия % добавка - 230 на 100, като в аргументацията има прекомерно забавни и незнайни неща.

Така в претекстовете за предлагането се показва да вземем за пример, че отдел „ Киберпрестъпност “ е единственото структурно звено в Министерство на вътрешните работи, което е несъмнено за Национална контактна точка 24/7 за опазване на компютърно-информационни данни. Той служи за пряк контакт сред киберексперти от други правоохранителни органи от над 180 страни. " Служителите, опериращи Националната контактна точка резервират компютърно-информационни данни в страната, които е допустимо да изчезнат в границите на няколко дни или седмици. В следствие непокътнатите данни се изискват от страната заявител по способите за интернационална правна помощ ", написа още в причините.

После се показва, че от 2020 година отделът е единствената контактна точка „ Криптовалути “ за България. Чрез нея се реализира взаимодействие на национално и интернационално равнище с тържища /т. нар. ексчейнджъри/ за търговия с криптовалути, противозаконни дейности в мрачен интернет, разбори на блокчейн и други незаконни дейности, свързани с анонимно разплащане в интернет с цифрови валути.

Посочва се, че същият отдел изготвя и компютърно-технически експертни информации на местопроизшествия в интернет, анализиране на конфискувани цифрови носители и други материални доказателства.

Тази конструкция извършва функционалността на Център по киберпрестъпност, който реализира дейности по откриване, следствие и документиране на киберпрестъпления на национално равнище. Във функционалната подготвеност на отдела е и реагиране на произшествия в киберсигурността в Министерство на вътрешните работи.

За отдел „ Специални интервенции “ пък се показва, че е единственото структурно звено в Министерство на вътрешните работи, на което е предоставено реализирането на дейностите по обезпечаване и използване на специфични разследващи средства. " Тази характерна дейност се прави от особено подбрани и подготвени чиновници, с необятен кръг на характерни професионални и персонални качества и умения от разнообразни области ", написа в претекстовете. Пак там се показва, че те имат " отлична физическа и бойна подготовка, профилирана техническа подготовка и компютърни умения, притежаване на непознати езици, финансова просветеност и други " Посочва се и, че те са

с " устойчиви морални качества за работа във враждебна среда ".

" Извършването на тази характерна дейност е обвързвано със сериозна и продължителна подготовка, осъществявана в изискванията на дълбока нелегалност, като поради спецификата на този тип употреба на СРС, всички интервенции, провеждани от чиновниците на отдела се характеризират с висок риск за живота и здравето им ", пишат още от Министерство на вътрешните работи.

Заплатите на служителите на реда скачат с актуализацията на бюджета

Месечните хонорари на чиновниците в Министерство на вътрешните работи ще се усилят след актуализацията на бюджета през юли. Това даде обещание вътрешният министър Бойко Рашков след работната среща със синдикатите. " Имаме увещание

Веднага по-късно се показва, че се предлага за отдел „ Киберпрестъпност “ при ГДБОП да бъде категорично изведен и за него бъде избран оптимален размер на спомагателното заплащане за агентурно-оперативна или издирвателна дейност до 230%. За отдел „ Специални интервенции “ при ГДБОП също да бъде записан оптималният размер от 230% в раздела за битка с тероризма или присъединяване в специфични интервенции.

Изрично се показва, че не е належащо одобрение на спомагателни финансови средства по бюджета на Министерство на вътрешните работи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР