Вътрешният министър Бойко Рашков обвини прокуратурата, че спира дейността на

...
Вътрешният министър Бойко Рашков обвини прокуратурата, че спира дейността на
Коментари Харесай

Бойко Рашков: Държавата е блокирана от прокуратурата

Вътрешният министър Бойко Рашков упрекна прокуратурата, че стопира активността на страната по разкриването на закононарушения. На чуване в отрасловата парламентарна комисия той още веднъж посочи, че 22 каузи против проведени незаконни групи отлежават при държавното обвиняване. Държавата е блокирана в нейната проверяваща активност, съобщи министърът.

За огромно страдание положението на българската прокуратура и нормативното споразумяване на пълномощията й е една сериозна спънка за навреме следствие, означи Рашков. Той даде за образец следствието на злоупотреби при строителството на автомагистрали и язовири. Затова Рашков предлага досъдебно произвеждане да може да се образува и от проверяващите органи, съгласно него те би трябвало да могат и да притеглят отговорно лице към отговорност. " Прави усещане също, че основният прокурор и шефът на КПКОНПИ може да изискат потреблението на СРС. Тази особеност би трябвало да бъде отстранена. Защо се постанова това, откакто единственият орган, който може да разреши сходно следствие, е съдът по закон? Ние сме позволили медиатор в лицето на прокурора. Това е ограничение на съществени права на индивида ", акцентира министърът.

По-рано Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства разгласи, че седем души са били обект на нелегално използване на СРС (подслушване, следене и/или други) предходната година. Компетентните институции към този момент са известени, а следва да бъде взето решение и за известяван на подслушваните и следени жители.

Във вътрешното министерство се плануват структурни промени, които да го освободят от несвойствени функционалности. Обсъжда се Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " да бъде изведена в независима организация отвън Министерство на вътрешните работи. Освен това се предлага Медицинският институт на Министерство на вътрешните работи да премине към Министерството на здравеопазването. Рашков посочи, че ще има и кадрови промени в районните ръководства на страната поради разликата в натовареността, само че това няма става със съкращения, а с преливане на чиновници.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР