Ватиканът прави опит да спре фантастични проекти за реставрацията на

...
Ватиканът прави опит да спре фантастични проекти за реставрацията на
Коментари Харесай

Ватиканът реагира на съобщения за фантастични проекти за реставрация на Нотр Дам

Ватиканът прави опит да спре фантастични планове за реставрацията на Парижката катедрала. Постояннният наблюдаващ на Светия трон в ЮНЕСКО, монсеньор Франческо Фоло, приказва за реконструкцията на Нотр Дам, опустошена от пожар на 15 април тази година.
Ватиканският посланик участва на съвещание на Комитета за международно културно и естествено завещание, което се организира в Баку. В словото си представителя на Светия трон предизвести за духа, който би трябвало да управлява работата по възобновяване на катедралата Нотр Дам, след вредите от разрушителния пожар, оповестява Vatican News.
„ Светият трон се надява катедралата Нотр Дам да бъде възобновена за вярващите, невярващите и бъдещите генерации, в сходство с правилата, по които опазването на културното завещание, в това число неговото главно религиозно измерение, е неотменимо изискване за неговата валоризация “, акцентира монс. Фоло. 
Ватиканският представител напомни и „ ясните “ думи на папа Франциск незабавно след бедствието в посланието си до архиепископа на Париж, Мишел Опети: " Катедралата Нотр Дам още веднъж да стане, с помощта на реконструкцията и мобилизацията на всички, красива съкровищница в сърцето на града, знак за вярата на тези, които са я построили, черква - майка на своите диоцези, архитектурно и духовно завещание на Париж, Франция и на цялото човечество ".
Оттук и нуждата, акцентира делегатът на Светия трон, " на настоящия стадий на възстановителните работи, да се подчертае преобладаващия темперамент на паметното измерение " на катедралата „ Нотр Дам “, както предложи монс. Мишел Опети, с цел да се запази сакралността на мястото. Ето за какво, това би трябвало да бъде “приоритет поради потребностите на култа и обвързваните с него практики, които би трябвало да продължат да се упражняват. Защитата на сакралността на паметно място е фундаментална - изясни монс. Фоло, защото религиозният живот и формите, в които той се показва, са свързани и взаимозависими с катедралата, а въпреки това, с култа и структурите, които го съхраняват. Елементите, които ще бъдат реконструирани, би трябвало да дават отговор на задачата за която е издигната постройката ", " с цел да се резервира отличителността на нейната еднаквост ".
Изказването на монс. Фоло е в резултат на някои известия в медиите, в които се приказва за фантастични планове за възобновяване на катедралата Нотр Дам.
Що се отнася до набраните средства, до момента те възлизат на 38 млн. евро – както съобщи архиепископа на Париж, интервюиран от пресата за RTL - сума, доста по-ниска от 850 млн. евро от обещаните даряния, оповестени от френския министър на културата в средата на май. Архиепископ Опетит сподели, че макар дългите механически процедури за приемане на огромни дарения, е убеден в бъдещето.
Основно място за поклонение на Католическата черква в Париж, измежду най-известните готически здания в света, оповестена през 1991 година от ЮНЕСКО за обект на международното завещание, катедралата Нотр Дам е благосъстоятелност на френската страна.
В момента описът на международното завещание включва 1121 обекта в 167 страни.
Следващата сесия на Комитета на ЮНЕСКО за международно завещание ще се организира във Фуджоу (Китай) през 2020 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР