Ватиканът обяви днес, че е подписал временно споразумение с Китай

...
Ватиканът обяви днес, че е подписал временно споразумение с Китай
Коментари Харесай

​Ватиканът сключи временно споразумение с Китай за назначаването на епископи

Ватиканът разгласи през днешния ден, че е подписал " краткотрайно съглашение " с Китай за назначението на католически епископи - пробив в нескончаем спор сред Светия трон и Пекин, предадоха информационните организации.

 © Българска телеграфна агенция
Десетилетия наред Китай настояваше да утвърждава кандидатурите на епископите, което влизаше в прорез са безспорната власт на папата да назначава висшите духовници по места. Говорителят на Ватикана Грег Бърк сподели пред кореспонденти във Вилнюс, че задачата на съглашението " не е политическа, а пасторска " и то разрешава на вярващите " да имат епископи, които са в единство с Рим, само че в същото време приети от китайските управляващи ". Бърк не заяви детайлности за съглашението, оповестено по едно и също време във Ватикана и Пекин малко след началото на четиридневното посещаване на папа Франциск в Литва.

Китайското външно министерство разгласи, че двете страни ще продължат да поддържат връзката и да работят за подобряването на връзките. Ватиканът заяви по-късно в официално съобщение, че папата е признал седем китайски епископи, назначени от китайските управляващи без неговото единодушие. В текста се прецизира, че Франциск е изразил вяра постигнатото съглашение да излекува раните от предишното и да докара до цялостно единение на католиците в Китай.
 Папата дойде в Литва, откъдето стартира обиколката му в балтийските страни Папата дойде в Литва, откъдето стартира обиколката му в балтийските страни
Папа Франциск дойде през днешния ден в Литва, откъдето стартира четиридневната си обиколка в балтийските страни, съобщи Ройтерс. Папата ще прекара два дни в п...

В известието на Светия трон се изяснява, че краткотрайното съглашение е " плод на постепенни компромиси ", предшествани от " дълъг развой на деликатни договаряния " и че то предстои на от време на време преразглеждане. Споразумението се отнася за номинирането на епископи и " основава условия за по-голямо съдействие на двустранно ниво ", се споделя още в известието. В него не се упоменава Тайван, който е приет дипломатически от Ватикана, само че държавното управление в Пекин го счита за отделила се китайска територия.

Източници от Курията настояват, че съглашението дава право на Ватикана да номинира епископи и право на папата на несъгласие върху претендентите.

В Китай има към 12 милиона католици, които са разграничени сред незаконни общности, лоялни на Ватикана, и продържавната Католическа патриотична асоциация. Сделката сред Светия трон и Пекин поражда различия измежду китайските католици - едни се притесняват от усилване на натиска на управляващите, в случай че Ватиканът отстъпи на Пекин повече права, а други желаят помиряване, с цел да се избегне възможна схизма, оповестиха Ройтерс и Асошиейтед прес.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР