Ватикана отваря архива на най-спорния папа в историята в понеделник,

...
Ватикана отваря архива на най-спорния папа в историята в понеделник,
Коментари Харесай

Ватикана отваря архива на най-спорния папа в историята

Ватикана отваря архива на най-спорния папа в историята в понеделник, което евентуално ще хвърли светлина за какво Пий XII мълчи по време на унищожаването на шест милиона евреи в Холокоста , заяви Агенция Франс Прес.

Отварянето на архивите на папа Пий XII е желано от десетилетия от еврейски групи и историци. Документните се състоят  от 120 тома  - архивни документи със същия генезис и са разграничени на 20 000 единици. Техните милиони страници могат да държат заети историците в продължение на доста години.

Двеста откриватели към този момент желаеха достъп до планината от документи , предоставени след инвентаризацията, която лиши повече от 14 години на архиварите на Светия трон. Отличеният с голям брой награди немски набожен историк Хуберт Волф  ще бъде в Рим в понеделник , съпроводен от шестима свои асистенти и финансиране за две години, с цел да стартира изследване на документи от " частния секретариат " на починалия папа.

Волф, експерт по връзките на Пий XII с нацистите, чака с неспокойствие да прочете бележките на неговите 70 посланици - очите и ушите на понтифа, до момента в който управлява католическата черква сред 1939 година до гибелта си през 1958 година

Трябва да има и мемоари за незабавни апели за помощ от еврейски организации,  както и за връзките на папата с починалия американски президент Франклин Д. Рузвелт.  Непознатите до момента архиви в допълнение обгръщат епохата след Втората международна война, в която писателите са цензурирани, а някои свещеници са преследвани поради подозрения в благосклонности към комунистите.

Преди четири десетилетия  Ватиканът разгласява за първи път главните документи за Холокоста  - произведение от 11 тома, формирано от йезуитите. Но някои основни части от пъзела към момента липсват, в това число отговорите на папата на бележки и писма - да вземем за пример тези за нацистките ужаси.

Йезуитите към този момент разгласиха „ документи, които папата получи за концлагерите, само че по този начин и не успяхме да забележим отговорите му “, споделя Волф пред Агенция Франс Прес.  " Или те не съществуват, или са във Ватикана " , добави още той.

Историците към този момент са разгледали 12-те години в Германия, които Еудженио Пачели, същинското име на бъдещия папа, което той употребява, до момента в който обитава там като дипломат на Светия трон през 1917-1929 година Там той става очевидец на възхода на нацизма, след което се връща в Рим, с цел да стане дясната ръка на своя предходник Пий XI, определен през 1922 година.

Предишните разкрити архиви разкриха замяна на писма, с които той е предизвестен за изтребването на европейските евреи, откакто самият той става папа.  " Няма подозрение, че папата е бил наясно с убийствата на евреи ", сподели Волф. " Това, което в действителност ни интересува, е по кое време той научава за тях за първи път и по кое време стартира да има вяра на тази информация. "

На 24 декември 1942 година Пий XII прави едно от най-обсъжданите коледни радио обръщения в историята.  Скрита в дългия му текст, има и отпратка към „ стотиците хиляди хора, които без никаква виновност или от време на време по единствена причина своята народност или раса са обречени на гибел или последователно заличаване “. Дали посланието му - изречено на италиански и излъчено единствено един път и в което категорично не се загатват нито евреите, нито нацистите – е било чуто и разбрано от немските католици?

„ Единствените, които са го чули, са нацистите “ , сподели Волф, отбелязвайки, че радиовълните са заглушавани и че папата е можело да приказва немски - в случай че в действителност е желал да доближи до немските вявращи. „ След войната Пий XII сподели на английския дипломат:„ Бях доста явен “. И посланикът споделя в отговор: „ Не ви разбрах “, изяснява историкът.

Тези, които се изправят в отбрана на папата, означават, че Пий XII е някогашен посланик, подготвен на здравомислие, блян да остане безпристрастен във време на война и смутен по какъв начин да отбрани католиците от разрастващото се опустошаване. „ Той просто не може да бъде по-категоричен “, споделят последователите на Пий XII.  Историците считат, че Църквата е скрила към 4000 евреи в своите римски институции по време на войната.

" Доста евреи бяха избавени в манастирите ", съобщи за Агенция Франс Прес Дейвид Керцер, американски историк, спечелил премията Пулицър за биографична книга. " Но за какво са били убивани от хора, които се считат за християни? ". За Керцер аргументите за " мълчанието на папата " са основни. " Не беше благополучен от всеобщите убийства. Изглеждаше смутен. Той знаеше през 1941 година ", сподели Керцер.

И все пак „ в никакъв случай не произнася думата евреин “.  Германският историк Волф прибавя, че Пий XII " остава доста изолиран след войната, като не споделя нищо за Холокоста ". Той също по този начин в никакъв случай не признава основаването на Държавата Израел през 1948 година " Защо? " - пита Волф.

 

topnovini.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР