Ватикана отбеляза днес с литургия 40-ата годишнина от опита за

...
Ватикана отбеляза днес с литургия 40-ата годишнина от опита за
Коментари Харесай

Ватикана отбеляза 40 години от атентата срещу на Йоан Павел Втори

Ватикана означи през днешния ден с литургия 40-ата годишнина от опита за ликвидиране на свети Йоан Павел Втори, а в Полша имаше скромни възпоменателни прояви, съобщи Асошиейтед прес.

Кардинал Станислав Дживиш, най-близкият помощник на починалия папа, отслужи утринната литургия при гробницата на Йоан Павел в базиликата " Свети Петър ". Дживиш си спомни по какъв начин Йоан Павел паднал в ръцете му, откакто бил прострелян по време на визита на площад " Свети Петър " от турчина Мехмет Али Агджа на 13 май 1981 година

Йоан Павел оцеля след атентата, елементарни на Агджа и се срещна с него в пандиза.

Дживиш, който беше персонален секретар на полския папа, а след това беше архиепископ на Краков, преди да се пенсионира, съобщи в своята проповед, че Рим постоянно е ставал очевидец на трудноразбираеми прояви на експанзия или набези против Църквата.

Католическата подчиненост в Полша е подложена на рецензии поради това, че не се е противопоставила както би трябвало на половите злоупотреби, осъществявани от свещеници.

Папа Франциск в профил от служба или прати по-рано в пенсия няколко полски епископи, упрекнати в прикриване на полови злоупотреби от духовници.

Франциск означи годишнината от атентата против Йоан Павел по време на обща визита през вчерашния ден.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР