Васил Митев е на 24 години, а вече има успешен

...
Васил Митев е на 24 години, а вече има успешен
Коментари Харесай

Васил Митев: Хасково може да стане Силициевата долина в IT-сектора

Васил Митев е на 24 години, а към този момент има сполучлив бизнес в IT- бранша. Компанията му се занимава с цифров маркетинг и уеб приложения и е сътрудник на редица водещи осведомителни уеб сайтове в страната. Благодарен е на преподавателите си от ПМГ „ Акад. Боян Петканчин” в Хасково за това, че са го научили и стимулирали постоянно да преследва задачата си, като залага на познания, труд и неизменност.

Преди да сътвори лична компания минава и през школата на ПУ „ Св. Паисий Хилендарски”– Пловдив. Дипломира се като магистър по „ Информатика” и специализира„ Софтуерни технологии със специализация системи с неестествен интелект”.

РАБОТА, РАБОТА, РАБОТА



Получава предложение за добре платена работа в Англия, като част от огромна софтуерна компания. Отказва, тъй като има вяра, че фамилията, родният дом и приятелите са по-важни от огромната заплата. Със собствен другар стартира да развива бизнес у нас и за по-малко от две години разрушава клишето, че в България не могат да се печелят пари.

„ Един младеж, с цел да развива сполучлив бизнес и да печели добре у нас, първо би трябвало да повярва в себе си, да влага в образованието си и да работи, доста да работи”- с тези думи Васил Митев разказва житейския си опит до тук.

В фамилията му следва най-прекрасното събитие- с дамата до него чакат дете. Отговорността на бъдещото бащинство му дава спомагателен тласък, с цел да се включи в изборите за общински съветници, като част от листата на Политическа партия ГЕРБ.

Работата и контактите му дават опция да живее в София и Пловдив, само че избира Хасково. Иска да отгледа детето си в родния град. Иска фамилията му да живее в един чист, зелен, спретнат град. Но и мечтае Хасково да стане атрактивно място за високотехнологичния бизнес, който да обезпечи високи заплати и сигурност на образованите и младежите. Първата стъпка, съгласно него, е основаване на Академия.


Г-н Митев, сложили сте си упорит проект- да привлечете високотехнологични компании в Хасково. Коя е първата стъпка, с цел да се случи това?
Първата стъпка би трябвало да я създадем всички ние- хората, които живеем в Хасково. И да изберем млад, просветен, упорит, работещ и милеещ за града ни кмет, който да е подготвен да се бори и да отстоява всяка концепция, която ще направи Хасково по-добро място за живеене.

Смятам, че Станислав Дечев има качествата да бъде този добър властник, който липсва на града през последните 20 години. Познавам го, имам вяра му и по тази причина съм част и от тима му.

Това, което можем да създадем дружно със Станислав Дечев, е да притеглим вложители, които търсят висококвалифицирани фрагменти. Аз мога да бъда потребен с познанствата си.

Като човек, който работи в IT-сектора, мога да привлека част от IT-компаниите да влагат първо опит и познания в Хасково, а после- за какво не и да останат тук, като работодатели. Това е най-скъпо платеният бизнес сега в света, освен в България, за какво да не се опитаме да го притеглим в Хасково?!
Как ще стане това?
Ще стане елементарно. Когато имаме школи за образование, академия за такива специалности, тогава имаме и средата да притеглим огромните компании. Да, в Хасково няма да е както в София или в Пловдив, само че в това му е чарът.

Ето, Стара Загора също има такива компании. Защо?

Защото те имат такива школи.

Макар че и в Хасково Математическата гимназия и Професионалната гимназия по дървообработване също основават качествени програмисти. Аз съм ученик на хасковската математическа гимназия. Майка ми е учителка в Гимназията по дървообработване тъкмо по този предмет. Но за какво да не надградим?!

Да дадем още веднъж на младото потомство към знанието, със основаването на Академия, да вземем за пример!


Създаването на Академия по какъв начин би предиздвикало младежите да останат в родния си град?
Доброто обучение и опциите за реализация постоянно са били водещи при избора на град за младежите. Но и изискванията за живот са значими. Затова би трябвало да се работи в двете посоки.

От една страна, ние би трябвало да създадем Хасково доста по-добро място за живеене, с всички преимущества на провинциалния град- тишина, успокоение, зеленина, по-слаб трафик, само че в същото време- комфортен и за младежите.

Една от стъпките е да бъдат привлечени експерти, които да основат и развиват такива школи. Искам по този начин да направя, че да имаме клонове на IT-компании, които да аутсорстват международните компании.
Но когато си IT-специалист можеш да работиш от всяка точка на света…
Да, по този начин е! Дай Боже, някой ден да станем Силициевата котловина на България.
Какво би трябвало да се направи, с цел да се случи?
Трябва да създадем мотивация за младите и образовани хора да останат тук. За такива експерти да има развиване в Хасково. В момента казусът е, че няма нито една IT-фирма в Хасково. Дори и да има, те са прекомерно малко, с стеснен брой експерти. А когато притеглим, примерно, една огромна академия, като „ Телерик”, те могат да създадат изнесено образование тук, в това число и за юношите. И когато има такава компания, незабавно могат да стартират да работят и да се развиват кариерно. И считам, че е допустимо това нещо.
Каква е ролята на общината? Как да помогне?
Общината би трябвало да помогне само с пространства, със постройка. Може да поеме и част от разноските на преподавателите- за една община това е нищо и е изцяло допустимо. Също по този начин, имаме учебни заведения, които са затворени и доста хора гледат с носталгия на това. Защо да не ги отворим, само че с такива академии?!
Но това допуска и съответното съоръжение?
Хубавото е, че самите академии си идват с апаратурата. Но е допустимо да се мисли и в посока за основаване на един теоретичен център на международно равнище за образование на такива експерти, които фактически сега са търсени на пазара на труда. Може да се търси европейско финансиране, допустимо е да се употребява публично-частно партньорство, а не да се разчита единствено на общински бюджет.
Ще работите за това, в случай че станете общински консултант?
И да не стана общински консултант, отново ще работя за тази идея. Аз съм от ГЕРБ, познавам претендента за кмет на Хасково Станислав Дечев и останалите от листата за общински съветници. Дори и да не бъда определен, аз отново ще помагам- с моите познания и опит в тази сфера. Защото това е една добра концепция, която си заслужава да бъде осъществена в Хасково- градът за който ми пука, и в който желая да отгледам детето си!



Купуването и продаването на гласове е закононарушение!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР