Вашите очаквания, повече от всичко друго в живота, определят вашата

...
Вашите очаквания, повече от всичко друго в живота, определят вашата
Коментари Харесай

Управлявайте надеждите си

Вашите упования, повече от всичко друго в живота, дефинират вашата реалност. Ако не вярвате, че ще съумеете да постигнете задачите си, то това в никакъв случай няма да се случи.

Не мислете обаче, че упованията ви засягат само и единствено вас самите. Още през 60-те години на предишния век откриватели от Харвард демонстрираха въздействието, което упованията ни оставят върху държанието на хората към нас. До тези заключения се стигна, след група от изследвания, при които на учители бяха дадени описи с случайно селектирани възпитаници, избрани като по-умни от останалите. Изследванията разкриха, че тези възпитаници фактически са почнали да се показват по-добре, и то освен в класната стая, само че и на стандартизираните проби за коефициент на интелигентност(IQ).

С други думи, хората се показват по-добре, когато ние имаме вяра в тях. Според проучванията този феномен се дължи на обстоятелството, че когато имаме вяра в някого, ние се държим с него по-добре, в сравнение с с хората, които мислим, че ще се провалят, предоставяме му повече благоприятни условия да успее и му даваме по-точна и потребна противоположна връзка.

Когато позволите на вашите подозрения да ви откажат от вярата ви в някой(или нещо) вие на процедура гарантирате неговият неуспех. Пример за това може да намерим в медицината и по-конкретно при пациентите, които имат ниски упования за медицинските процедури и лекуването, на което са подложени.

Изследователи в здравната област установяват, че при тези лица се следят по-лоши резултати от лечението, на която са подложени, в сравнение с при хората, които чакат тя да бъде сполучлива. Лекарите даже откриват, че в случай че един потвърдено сполучлив способ на лекуване бъде показан в отрицателна светлина, евентуално той да докара до неприятни резултати се усилва доста. Медицинските експерти назовават този резултат „ ноцебо “.

Всички тези изследвания в последна сметка водят до един извод – упованията ни дефинират нашата реалност. Погрешните упования могат да създадат животът ви по-труден, в сравнение с е нужно. Именно затова би трябвало да бъдете изключително внимателни в определянето на вашите упования. Ето и няколко от тях, които могат да ви донесат единствено неприятности.

1. Животът би трябвало да бъде обективен

На всички ни е казвано милиони пъти(а евентуално и самите ние сме го казвали на други хора), че животът не е обективен, само че все пак, на процедура ние в никакъв случай не одобряваме този факт. Много хора подсъзнателно чакат животът да бъде обективен и имат вяра, че всяка несправедливост, която претърпяват, рано или късно ще бъде уравновесена по някакъв метод, без даже самите те да подхващат нещо за задачата.

Време е да се отървете от този метод на мислене, в случай че желаете да имате благополучен и сполучлив живот. Когато ви се случи нещо „ незаслужено “, не очаквайте някой различен да ви помогне да се изправите на крайници. Понякога животът не ни дава утешителна премия и колкото по-рано спрете да очаквате такава, толкоз по-бързо ще можете да предприемете дейности, който фактически могат да доведат до поправяне на несправедливостта.

2. Всички ще ме харесат

Когато мислите, че би трябвало да се харесвате на всички, вие непроменяемо и неоснователно оставате с засегнати усеща, тъй като просто няма метод да угодите на безусловно всички. Когато живеете с упованието, че ще бъдете харесан от другите, вие стартирате да отправяте претенции и молби преди да сте положили нужните основи в връзките ви с останалите и да сте разбрали какво те мислят за вас. Вместо да очаквате, че хората ще ви харесат, концентрирайте вниманието и напъните си върху спечелването на тяхното доверие и почитание.

3. Възможностите сами ще се открият пред мен

Едно от най-важните неща, което може да направи  човек, е да поеме риск и самичък да потърси благоприятни условия за персоналното си развиване. Фактът, че заслужавате да получите увеличени на заплатата, покачване или фирмен автомобил не значи, че това ще се случи. Вие сте този, който би трябвало да трансформира това в действителност. Вие би трябвало да положите нужните старания и да вземете това, което ви се поставя. Ако се ограничим до това, което ни дават другите, ние ставаме изцяло подвластни от тяхната благосклонност.

Когато предприемате дейности, мислете за отговорите на въпросите: „ Какви стъпки би трябвало да подхваща? “, „ Какви трудности ще се изправят на пътя ми и по какъв начин да ги преодолея? “ и „ Какви са грешките, които ме отдалечават от цели, вместо да ме доближават до тях?‘
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР