Вашингтон. Въпреки че американските разузнавателни служби не са имали абсолютна

...
Вашингтон. Въпреки че американските разузнавателни служби не са имали абсолютна
Коментари Харесай

САЩ удариха Сирия, без да са сигурни в използването на зарин

Вашингтон. Въпреки че американските разследващи служби не са имали безспорна сигурност, че режима на Сирия е употребявал нервния сътрудник зарин против цивилни жители, администрацията на Тръмп към момента счита, че има задоволително доказателства, с цел да оправдае ответните удари предишния петък, няколко чиновници на разузнаването и защитата споделят на телевизионния канал CNN .
Решението да се пристъпи към военна интервенция дава отговор на стандарта на нужните доказателства, че длъжностните лица считат, че могат да одобряват, споделиха тези източници.
Длъжностните лица са безапелационни, че оръжията на сирийския президент Башар Асад, употребявани за офанзива на цивилни лица, са били химически сътрудници и единствено това оправдаваше предприемането на дейности.
Липсата на цялостна информация изигра роля при вземането на решение да не се стига до по-голям набор от цели, в това число летища, самолети и хеликоптери, съобщи един от чиновниците от защитата. Други фактори, като съветското позициониране, също изиграха роля в решенията.
Във вторник следобяд секретарят по защитата Джеймс Матис и ръководителят на Съвместното командване на началник-щабовете военачалник Джоузеф Дънфорд организира систематизиран брифинг за сенаторите за ударите в Сирия. Преди брифинга чиновниците няма да разясняват дали разузнаването е станало по-сигурно след нанасянето на ударите.
Свидетелите оповестяват, че са виждали най-малко един хеликоптер във въздуха по време на сирийската офанзива, който е изхвърчала от неназовано летище. Но по това време чиновниците на разузнаването не са имали цялостна визия за събитието, което би включвало прехващане на диалози и инспекция на трасетата, по които хеликоптерите са летели, оповестяват публични лица.
Но действителността беше, че преди ударите на Съединени американски щати не можеше да се даде цялостно удостоверение дали Сирия е употребила зарин в офанзивата си.
" Това е сложен и дълъг развой, изключително при нахлуване като това без физически достъп до жертвите, заради което трябваше да работим бързо с най-близките съдружници, с цел да подсигуряваме доверието в разследващата картина, което дава опция на политиците да избере най-хубавия ход ", споделя чиновник на разузнаването в CNN.
Администрацията на американският президент Доналд Тръмп бе уверена в " съществуването на общоприети доказателства ", сподели служителят.
Администрацията съобщи, че ударите на американските, английските и френските сили имат за цел да изпратят известие до режима на Асад за прекъсване на потреблението на химическо оръжие.

Оценката на Пентагона и решението на Доналд Тръмп

Решението от страна на Тръмп на военна интервенция за осъществяване на ракетни удари против три набелязани обекта за химически проучвания, както и места за създаване и предпазване (на химически оръжия) в Сирия е завършено въз основа на оценката на класифицирани данни на Пентагона.
Видеоклипът, прегледан от американското разузнаване след офанзивата и свидетелските показания на жертвите дават съображение да се допуска, че жертвите най-вероятно са претърпели последствията от офанзива с хлор и нервозен сътрудник, който евентуално е зарин.
Съединени американски щати непрестанно търсиха разследваща информация от три области: проби от употребяваното химично вещество, вероятни прехващания на връзки на сирийски чиновници, участващи в офанзивата и електронното разузнаване на самолети, летящи по време на офанзивата.
Дори в края на нощта конференция, единствено няколко часа след ударите, министърът на защитата Джеймс Матис споделя, че до момента в който е " безусловно убеден ", че сирийският режим е направил химическа офанзива, той е бил по-малко сигурен за това, какво е веществото, което е употребявано.
" Ние сме доста наясно с един от сътрудниците.Може да бил употребен повече от един сътрудник. Не сме наясно за това към момента. Ние знаем, че минимум един химически сътрудник е бил употребен ", споделя Матис.Секретарят продължи, че " ние сме доста уверени, че хлор е бил употребен. В момента не изключваме зарин ".
Високопоставен чиновник на администрацията показва още повече убеденост на идващия ден, като споделя на репортерите, че " ние оценяваме, че в тази офанзива са употребявани както зарин, по този начин и хлор, и до момента в който наличната информация е доста по-голяма за използването на хлор, имаме значима информация, потвърждаваща потреблението на зарин. "
Все отново, същия ден, вицепрезидентът Майк Пенс изрече дефинитивно мнение за това, дали е бил употребен зарин в забележките му в събота следобяд.
" Използвани са хлор и евентуално нервни сътрудници ", споделя Пенс по време на изявлението си на срещата на върха на страните от Америки в Лима, Перу.
Пентагонът не е дал никакви актуализации за каквото и да било проучване на химически проби, казвайки, че към момента изследва разследващата информация.
Във вторник представителят на Държавния департамент Хедър Науърт повтаря мненията на високопоставените чиновници от събота, заяви в събота, като декларира: " Имаме информация, която ни кара да имаме вяра, че в офанзивата са били употребявани и хлор, и зарин. "

Опасенията към Русия

Атаката на силите на Асад е умъртвила десетки мъже, дами и деца и още стотици са потърпевши в град Дума на изток от Дамаск на 7 април.
Непосредствено след ударите Белият дом декларира, че оборудването, с което към момента разполага Асад би му разрешило да употребява още веднъж химически оръжия.
" Съединените щати правят оценка също по този начин, че режимът към момента има химически субстанции - по-специално зарин и хлор, които могат да се употребяват при бъдещи офанзиви и че режимът резервира експертния капацитет, нужен за създаването на нови оръжия. " Сирийските военни също поддържат разнообразни муниции, които биха могли да се употребяват за разпространяване на химически оръжия- гранати,авиационни бомби и спонтанни амуниции, които могат да се употребяват с малко или никакво предизвестие ", споделя Белият дом в изказване в петък.
За разлика от американските удари преди една година, откакто сирийски самолети удариха цивилни с бомби от нервно- паралитични субстанции, този път бяха употребявани хеликоптери.
Това значи, че за разлика от предходната година, Съединени американски щати не разполагаха с електронна разследваща информация, която да демонстрира трасето на хеликоптерите, както би се случило със самолетите.
Всички тези фактори бяха съобразени в проекта, изработен от Пентагона, с цел да се избере лист с цели, разнообразни от тези, които бяха ударени предходната година, само че също по този начин и цели, които не рискуват съветска ескалация. Имаше паника, че Съединени американски щати нямат цялостна визия дали на някои места където са ситуирани сирийски самолети и хеликоптери не включват и съветско наличие. В дните преди ударите на обединението имаше доказана разследваща информация, че сирийците са преместили някои самолети на други места, споделят чиновниците.
Цялата тази разследваща оценка образува гръбнака на изказването на Белия дом в петък, което споделя отчасти, че " това умозаключение се основава на описанията на офанзивата в голям брой медийни източници, на обявените от жертвите признаци, видеоклипове и изображения, показващи две бомби от офанзивата и надеждната информация, показваща координацията сред сирийските военни чиновници преди офанзивата. Значителна информация сочи че режима, е употребявал хлор в бомбардировките си с Дума, до момента в който спомагателна информация сочи към потребление на нервния сътрудник зарин.
Според публични лица оценката, че сирийският режим стои зад офанзивата с съветско съучастие, се основава на разследващото умозаключение, че единствено сирийският режим разполага с химически инвентар и средствата за офанзива с бомби от хеликоптери.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР