Вашингтон призовава Косово и Сърбия да прекратят напрежението след поредния

...
Вашингтон призовава Косово и Сърбия да прекратят напрежението след поредния
Коментари Харесай

Турция ще изпрати войски в Косово по искане на НАТО

Вашингтон приканва Косово и Сърбия да прекратят напрежението след следващия ден на митинги. Заместник-съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джон Финер организира телефонни диалози със сръбския президент Александър Вучич и косовския министър председател Албин Курти. Той прикани сръбския водач да изтегли силите си от границата, а косовския - да в профил полицията от публичните здания.

Стотици сърби стачкуваха за пети следващ ден пред кметствата на няколко северни сръбски града - Звечан, Лепосавич и Зубин Поток. Протестът беше охраняван от ръководените от НАТО интернационалните мироопазващи сили KFOR, които ускориха наличието си в Звечан след конфликтите, при в понеделник, при които бяха ранени над 80 души, 30 от които бойци.  

Премиерът на Косово упреква Белград, че е провел конфликтите в някогашната сръбска област, която стана самостоятелна през 2008 година, само че в никакъв случай не е била приета от Белград. 
Ако аз в този момент наредя на кметовете да изоставен кабинетите си и да отидат в други, ще основа нещо като паралелни структури. Белград провежда тези конфликти. Те бяха планувани и добре проведени от формален Белград.
Албин Курти, министър-председател на Косово

Косовските сърби не престават да упорстват за евакуиране на кметовете на градовете с албанско болшинство и косовската специфична полиция от региона. Сегашните кметове бяха определени през април в тези три обитаеми места и в Митровица в развой, бойкотиран от сърбите, в който участваха единствено 3% от преброените.

Франция и Германия приканват общинските избори да бъдат повторени " неотложно " в тези четири общини в Северно Косово, където сърбите са болшинство. 

Правителството на Съединени американски щати изиска от Косово и Сърбия да подхващат стъпки за деескалация на напрежението в четири косовски града, където болшинството от сръбското население отхвърля кметовете етнически албанци, определени на последните общински избори. Това е било предадено от заместник-съветника по националната сигурност на Съединени американски щати Джон Финер в телефонни диалози със сръбския президент Александър Вучич и косовския министър председател Албин Курти. Той прикани сръбското държавно управление да изтегли силите, ситуирани наоколо до косовската граница, и да " намали степента си на подготвеност " за възможна готовност.

Той приветства готовността на Курти да работи за основаване на условия за нови избори. 

Междувременно Турция заяви, че изпраща в допълнение военно поделение в Косово. Решението е било взето в отговор на искане на командването на обединените въоръжени сили на НАТО в Неапол. Подразделението на турските специфични елементи ще бъде трансферирано на 4 и 5 юни 2023 година през Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево през България.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР