Вашингтон поднови преговорите с талибаните в Катар в събота, заявиха

...
Вашингтон поднови преговорите с талибаните в Катар в събота, заявиха
Коментари Харесай

САЩ подновиха преговорите с талибаните в Катар

Вашингтон възобнови договарянията с талибаните в Катар в събота, обявиха двете страни, 3 месеца откакто президентът Доналд Тръмп внезапно спря дипломатическите старания, които биха могли да сложат завършек на най-дългата война в Америка.
През септември Съединени американски щати и талибаните бяха на прага на подписването на съглашение, което щеше да накара Вашингтон да стартира да изтегля хиляди бойци в подмяна на гаранции за сигурност.
Очакваше се също то да проправи пътя към директните договаряния сред талибаните и държавното управление в Кабул и в последна сметка до допустимо спокойно съглашение след повече от 18 години война.
Но същия този месец Тръмп назова многогодишните старания " мъртви " и отдръпна поканата към бунтовниците да се причислят към секрети диалози при отдръпването си в Съединени американски щати в Кемп Дейвид след убийството на американски боец.
" Съединени американски щати се причислиха през днешния ден към договарянията в Доха. Фокусът на полемиката ще бъде намаляването на насилието, което води до вътрешноафганистански договаряния и преустановяване на огъня ", съобщи американски източник, осведомен за протичащото се.
Говорителят на талибаните в Катар Сухаил Шахин удостовери диалозите в своя акаунт в Twitter, като съобщи, че те са обновени " от мястото, където са били прекратени ".
" Разговорите се въртяха към подписването на съглашение и обвързваните с него въпроси. Преговорите ще се възобновят на следващия ден ", написа той.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР