Размяна на затворници между Иран и САЩ: Как демократите и републиканците реагираха на сделката

...
Вашингтон, окръг Колумбия – Републиканците осъдиха размяната на затворници в
Коментари Харесай

Вашингтон, окръг Колумбия – Републиканците осъдиха размяната на затворници в понеделник между Съединените щати и Иран, заявявайки, че сделката предоставя стимул за Техеран да задържа повече американци в бъдеще.

Длъжностни лица в администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обаче приветстваха освобождаването на петимата американски граждани от ирански арест, като добавиха, че те скоро ще се съберат със семействата си.

Петима ирански затворници в САЩ също бяха върнати в родината си.

Посредниченото с Катар споразумение също доведе до размразяването на 6 милиарда долара в ирански фондове, които преди това са били държани в Южна Корея. Преди сделката в понеделник средствата не можеха да бъдат прехвърлени поради санкциите на САЩ срещу Иран.

Ето как републиканците и демократите реагираха на споразумението.


Байдън казва, че задържаните „най-накрая се прибират у дома“

Байдън похвали освобождаването на американските задържани в понеделник.

„Днес петима невинни американци, които бяха затворени в Иран, най-накрая се прибират у дома“, каза президентът в изявление.

Той също обеща да продължи да настоява за освобождаването на други американски граждани, затворени в чужбина.

„Оставаме непоколебими в усилията си да запазим вярата си в тях и техните семейства – и няма да спрем да работим, докато не върнем у дома всеки американец, държан като заложник или неправомерно задържан“, каза Байдън.

Президентът
Всичко за Вашата сватба
демократ подчерта един случай по-специално: този на Боб Левинсън, който изчезна в Иран през 2007 г. Байдън призова Техеран да даде „пълен отчет за случилото се“ с него.

Няколко други американски служители също призоваха в понеделник Иран да сподели какво знае за Левинсън, който е бил на неразрешена мисия на ЦРУ, когато е бил видян за последно в Иран, според доклад от 2013 г. на агенция Associated Press.

Доналд Тръмп критикува размяната на затворници

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп разкритикува размяната на затворници в понеделник, като нарече Байдън „тъп“, защото се съгласи да размрази иранските фондове.

„Тази абсолютно нелепа сделка за заложници на стойност 6 милиарда долара с Иран създаде ужасен ПРЕЦЕДЕНТ за бъдещето“, написа Тръмп в публикация на своя уебсайт Truth Social.

„Стегнете се [sic], ще видите как някои ужасни неща започват да се случват. Уважаваните преди 3 години САЩ станаха за посмешище в целия СВЯТ. НАПРАВЕТЕ АМЕРИКА ВЕЛИКА ОТНОВО. ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ТРЪМП!!!”

През 2018 г. Тръмп, който води надпреварата за републиканската президентска номинация през 2024 г., отмени многостранното ядрено споразумение, което ограничи ядрената програма на Техеран в замяна на международно облекчаване на санкциите.

„Уверените“ средства на САЩ ще бъдат използвани за хуманитарни цели: Blinken

Държавният секретар Антъни Блинкен каза, че сделката дава на Иран достъп до „собствените му пари“, а не до фондовете на САЩ, адресирайки често срещано погрешно схващане около преговорите.

Той добави, че Вашингтон ще се увери, че 6 милиарда долара се използват само за хуманитарни цели.

„Много сме уверени, че иранските средства, които бяха предоставени по-лесно на Иран в резултат на действията, които предприехме, ще бъдат използвани изключително за хуманитарни цели“, каза Блинкен пред репортери. „И ние разполагаме със средствата и механизмите, за да сме сигурни, че това ще се случи.“

Иранският президент Ебрахим Раиси каза в интервю за NBC News миналата седмица, че Иран ще похарчи 6 милиарда долара „където“ поиска.

Републиканският конгресмен осъжда „проваленото лидерство“

Републиканският конгресмен Пат Фалън осъди това, което той нарече „проваленото лидерство на Байдън и Антъни Блинкен на световната сцена“ след размяната на затворници в понеделник.

Key Democrat приветства освобождаването на задържаните, предупреждава да не пътуват до Иран

Боб Менендес, демократическият председател на сенатската комисия по външни отношения, аплодира освобождаването на задържаните, но предупреди американците да не пътуват до Иран.

„Те изобщо не трябваше да бъдат задържани и ги приветствам обратно в любящата прегръдка на техните семейства. Това е момент за празнуване“, каза Менендес в изявление.

„За съжаление, всички американци трябва да разбират рисковете, които поемат, когато пътуват до Иран или други страни, които задържат американци за политическо влияние – никой не е в безопасност, никой не е пощаден.“

Центристкият демократ казва, че сделката е „смущаваща на повърхността“

Конгресменът Дийн Филипс, демократ центрист, каза, че размяната на затворници е „смущаваща на повърхността“, но призова за повече информация относно сделката.

„Иран е ясна и настояща опасност, а сделката за размяна на затворници е смущаваща на пръв поглед“, написа Филипс в публикация в социалните медии. „Въпреки това е безотговорно да се правят заключения, докато администрацията не сподели повече информация. Надявам се, че има повече от това, което изглежда на пръв поглед, и ще изразя мнение, след като това стане ясно.“

Републикански сенатор се позовава на атаките от 11 септември

Републиканският сенатор Марша Блекбърн се позова на атаките на 11 септември 2001 г., докато критикува сделката за размяна на затворници в понеделник.

Администрацията на Байдън информира Конгреса миналата седмица, че предоставя освобождаване от санкции, за да позволи прехвърлянето на иранските средства, съобщение, което съвпадна с 22-ата годишнина от 11 септември.

Иран не е участвал в атаките през 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон, окръг Колумбия.

Конгресменът е „зарадван“ от съобщението на избирателя

Конгресменът демократ Джим Хаймс, който представлява Кънектикът, приветства освобождаването на задържания Морад Тахбаз, един от неговите избиратели, без да коментира политическите аспекти на сделката.

„Радвам се да чуя, че след почти шест години неправомерно задържане в Иран, Морад Тахбаз най-накрая може да се върне у дома в Кънектикът“, каза Хаймс в изявление. „Морад е баща, оцелял от рак и защитник на дивата природа, който беше несправедливо обвинен, докато работеше за защита на застрашената дива природа в Иран.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg