Вашингтон. Хенри Кисинджър, държавният секретар на САЩ по време на

...
Вашингтон. Хенри Кисинджър, държавният секретар на САЩ по време на
Коментари Харесай

Protothema: Хенри Кисинджър е подкрепил турските действия в Кипър през 1974 година

Вашингтон. Хенри Кисинджър, държавният секретар на Съединени американски щати по време на турската намеса в Кипър през 1974 година, е споделил на тогавашния американски президент Джералд Форд, че Турция има право да вземе част от острова, твърди National Herald, американски вестник, който се занимава с Гърция, написа електронното издание на вестник Protothema .
„ За Америка няма аргументи турците да не вземат една трета от Кипър “, е споделил Кисинджър на Форд, демонстрира разкрит запис от среща сред двамата, извършена, откакто Турция към този момент е почнала първата си интервенция, в хода на която взима 3% от източносредиземноморския остров и по време на провеждането на мирните договаряния с интернационално посреедничество в Женева.
„ Турската тактичност е вярна – да завладеят, каквото желаят и по-късно да договарят на основата на следената територия “, е декларирал още тогавашният държавен секретар.
Коментарите са направени все пак, че Гърция, съперник на Турция в спора за острова, е някогашен съдружник на Съединени американски щати, отбелязва медията. Записът от срещата разкрива, че Кисинджър е считал Турция за по-голям съдружник от Гърция и че при положение на война сред Атина и Анкара, Съединени американски щати би трябвало да поддържа Турция.
„ Ние несъмнено не желаеме война сред двете страни, само че в случай че се стигне до това, Турция е по-важна за нас “, е декларирал той. „ Те имат политическа конструкция, която може да създаде Кадафи “, е обяснил той, визирайки либийския водач полковник Муамар Кадафи.
Един ден след срещата през август 1974 година, Турция стартира втория стадий от интервенцията си на острова, единствено 90 минути, откакто мирните договаряния в Женева се провалят, като в последна сметка постановат надзор над 40% от територията на острова.
Новоразкритата информация, разяснява гръцкият вестник, поддържа циркулиращите от дълго време изказвания, че Кисинджър ясно е подкрепил турската намеса в Кипър, която, съгласно Анкара, е осъществена, с цел да бъдат предпазени турците киприоти и която изиграва основна роля за рухването на военната хунта в Атина.
Изданието отбелязва, че Кипър е разграничен и до през днешния ден. През 1983 година водачът на турците киприоти прогласява Турската република Северен Кипър, която е приета само от Анкара. Многобройните дипломатически начинания за обединяване на острова през годините приключиха без триумф.

Превод и редакция: Иван Христов

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР