Вашингтон. Бившият министър на отбраната на САЩ Чък Хейгъл разкритикува

...
Вашингтон. Бившият министър на отбраната на САЩ Чък Хейгъл разкритикува
Коментари Харесай

Defense One: Бившият военен министър на САЩ Чък Хейгъл определи политиката на Тръмп спрямо Иран като „пълна глупост“

Вашингтон. Бившият министър на защитата на Съединени американски щати Чък Хейгъл разкритикува остро тежките думи по отношение на Иран от високопоставени чиновници на администрацията на президента Доналд Тръмп, които са твърдо решени да изхвърлят подкрепяните от Техеран въоръжени формирования в Сирия, написа американското военно издание Defense One .
" Съединени американски щати даже не управляват половината от Сирия. В североизточния ъгъл имаш 2 000 бойци. Искам да кажа, стига, няма да изкарате иранците от Сирия с две хиляди американски бойци ", съобщи Хейгъл в изявление пред Defense One. " Пълна полуда е да мислите, че ще сплашите сирийците, руснаците или иранците “.
" Иранците живеят там ", продължи той. " Съединени американски щати не са в Близкия изток. Освен в случай че не желаете някак да елиминирате геополитическите действителности на това... е, шанс, господин Болтън. Няма различен метод за това, ще би трябвало да намерите някакво позволение въз основа на общите ползи на тези страни ".
Критиките на Хейгъл идват в миг на интензивно разискване на тактиката на администрацията на Тръмп за обсаждане на Техеран, цел, която формалните представители са създали крайъгълен камък на външната политика на президента в района. Съветникът по националната сигурност Джон Болтън изстреля предходната седмица спекулации, че Белият Дом може да стартира да излага правни учредения за военни удари против ирански или подкрепяни от Иран бойци, когато сподели пред кореспонденти на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк, че Съединени американски щати ще запазят наличието си в Сирия, до момента в който в страната продължава да има сили, подкрепени от Иран - явна смяна в политиката, която наподобява се оказа поврат от дългогодишните одобрявания на Пентагона, че американските сили там единствено, с цел да се борят с „ Ислямска страна “.
" Това не е администрацията на Обама, ще бъде моето обръщение към Иран и към всеки различен ", акцентира Болтън пред кореспонденти в Белия дом по-късно в четвъртък, до момента в който излагаше новата тактика за битка с тероризма на Вашингтон, в чийто фокус е Техеран.
Хейгъл осмя изказванието, че наличието на две хиляди американски бойци в Сирия би било задоволително, с цел да се обезпечи изтеглянето на хилядите бойци, подкрепени от Иран, както и водачите на прокси-милициите, настоящи в поддръжка на режима на сирийския президент Башар Асад.
„ Кажете ми каква външнополитическа цел е да употребявате 2 000 американски бойци, ситуирани в Сирия и тогава ще ви дам отговор. Не знам каква е нашата външнополитическа цел в Близкия изток, както и съвсем на всички места другаде “ съобщи някогашният боен министър на Съединени американски щати.
" Как постигате някаква непоклатимост в Сирия?... Няма да го извършите без руснаците, без иранците, без другите играчи в страната, в района. "
И по този начин, каква е политиката на Съединени американски щати в Близкия изток?
Ако попитате Хейгъл - един от най-изтъкнатите познавачи на външнополитическите процеси от Републиканската партия в интервала от 1997 до 2009 година и по-късно министър на защитата при президента Барак Обама - не наподобява да има такава.

Политикът твърди, че неотдавнашното решение на администрацията за евакуиране на четири ракетни батареи " Пейтриът " от основни съдружници в Персийския залив не се вписва в нападателната по отношение на Иран реторика на администрацията на Тръмп.
Ако задачата е ограничение на иранското въздействие,заяви Хейгъл, " по какъв начин смятате, че ще имате повече тежест против Иран, като изтеглите батареите „ Пейтриът “ от тези странии не обръщате внимание на някои от тези региони, а единствено произнасяте заплашителни речи в смисъла на „ Ще ви глобяваме “?
" Това е моята позиция за объркването. Къде се намираме? Каква е нашата политика? "

Досега натискът на Тръмп върху Иран се реализира най-вече в дипломатическата и финансова сфера.
През май президентът Доналд Тръмп изтегли Съединени американски щати от така наречен иранска нуклеарна договорка, която обмени облекчения от глобите за ограничение на иранската стратегия за развиване на нуклеарни оръжия. А в сряда държавният секретар Майк Помпео упрекна Иран за закани против американския личен състав в Ирак и анулира „ контракта за другарство " от ерата на Айзенхауер с Техеран, който беше употребен от двете страни като основа за разрешаване на исковете в Международния съд на Организация на обединените нации.

Превод и редакция: Иван Христов

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР