Вървят няколко големи линии на съперничество и конфликти между БСП

...
Вървят няколко големи линии на съперничество и конфликти между БСП
Коментари Харесай

Боряна Димитрова: Ситуацията в парламента е отражение на съперничеството между ГЕРБ и БСП


Вървят няколко огромни линии на съревнование и спорове сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ, а обстановката в Народното събрание е тяхно отражение. Развиват се няколко мощни политически сюжета, в които всяка една от партиите желае да заеме по-сигурни и по-очертаващи вероятността ѝ в близко бъдеще позиции. Това съобщи за БГНЕС социологът Боряна Димитрова от организация „ Алфа Рисърч “.

Коментарът на Димитрова е във връзка проваленото в петък съвещание на Народното събрание, което бе прекратено заради липса на кворум. Още при започване на пленарния ден групата на „ Българска социалистическа партия за България “ напусна залата, а мотив за това станаха вмъкнатите три изключителни точки, което остави предлагането на опозицията за промени в Гражданско-процесуалния кодекс на последно място в дневния ред. Всичко това докара до взаимни обвинявания сред ръководещи и съпротива. ГЕРБ и „ Обединени патриоти “ обявиха, че с дейностите си Българска социалистическа партия саботира работата на Народното събрание, а тезата на левицата бе, че обезпечаването на кворум е обвързване на болшинството.

„ В българския политически живот, най-малко през последните десетина години, Народното събрание не е мястото, където се зараждат споровете сред главните политически сили, а мястото, в което се отразяват – заглъхват или усилват. В този смисъл това, което се случи,, би могло да се случи и със напълно други сюжети. Не във връзка измененията в дневния ред, не във връзка излизането на Българска социалистическа партия, а би могло да са най-различни сюжети “, счита Боряна Димитрова.

Според нея в Народното събрание се отразяват едни по-общи политически спорове, които се зараждат сред политическите сили и даде образци с няколко линии на съревнование сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия. „ Първо – това е краят на Председателството на Съвета на Европейски Съюз. С него се ускоряват опитите на опозицията да бъде по-активна, да покаже едно по-енергично наличие и да очертае нови разломни точки, с цел да може след края на европредседателството да нападна последващи изборни позиции. Знаем, че идната година има два кръга избори “, подсети социологът.

Боряна Димитрова акцентира, че като втора конфликтна точка в връзките сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия може да се преглежда размразяването на плана за АЕЦ „ Белене “, макар че тематиката на пръв взор наподобява като консенсусна. Според нея въпросът е бил дълги години съвсем напълно в политическия дневен ред на Българска социалистическа партия, само че последната декларирана позиция на ГЕРБ се обрисува едно ново поле на съревнование.

„ На трето място е напълно настоящият политически сюжет, а точно каква позиция заема България във връзка с смяната на името на Македония. Знаем, че единствено в последните дни тук беше президентът на Македония, който беше посрещнат от президента Румен Радев, а министър-председателят и външният министър отхвърлиха да се срещнат с него. В тази обстановка по-голямата част от публичното мнение е в интерес на това, че България би трябвало да поддържа смяната в името на Македония, а казусът не е в полза на стабилността на района. Най-различни изследвания в последните 3-4 месеца сподели, че в случай че нещо българите поддържат в най-голяма степен, нова е европейската вероятност на Западните Балкани и позитивната наклонност в развиването на българо-македонските връзки “, проучва още Боряна Димитрова.

Тя разяснява и декларираното желание от страна на Българска социалистическа партия да приготви претекстове да внесе избор на съмнение против кабинета „ Борисов 3 “ поради политиката в бранш „ Сигурност “. „ През последните месеци се обрисуваха много несъгласия вътре в ръководещата коалиция. Не са загадка несъгласията сред вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова, само че ръководещата коалиция няма никакъв интерес да върви към предварителни избори. Не считам, че този избор на съмнение ще успее да смъкна държавното управление. Втората алтернатива е да се провокира спор. Малко незадоволително готови ми се костват вотовете, които през последните години се обрисуваха. Прави се много мощна поръчка, както беше и вотът за корупцията преди няколко месеца, а в последна сметка, когато се стигне до спор в пленарна зала, той е на много ниско ниво. Не желая да предсказвам, само че не чакам някакви нови гледни точки или обстоятелства в този спор “, счита социологът.

Боряна Димитрова изведе на напред във времето тезата, че всичко протичащо се по-скоро е заемане на нови политически позиции, предвид на идните следващата година два кръга от избори, а всяка една от политическите сили се стреми да завоюва по-голямо пространство в публичното мнение и публичното пространство. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР