Върви проверка по случая с безстопанствените коне в Осоговската планина.

...
Върви проверка по случая с безстопанствените коне в Осоговската планина.
Коментари Харесай

Румен Порожанов: Уволняваме директора на кюстендилската дирекция на БАБХ

Върви инспекция по случая с безстопанствените коне в Осоговската планина. Основната уязвимост, която е позволена е била при регистрацията на животновъдния обект. Затова шефът на кюстендилската дирекция на БАБХ ще бъде уволнен. След като е нямало естествени условия на живот на конете, не е трябвало обектът да получи позволение. Това сподели министърът на земеделието и храните Румен Порожанов в ефира на БТВ.

По думите му за развъждането на редките породи коне, земеделците взимат пасища, на които пускат животните и те вършат пакости. Конете се пускат безпризорно, а пасищата не се употребяват по предопределение. Субсидията за декар на пасбище може да надвиши по 50 евро на декар, сподели той, а евросубсидията е 143 евро на едно животно.

„ Петър Пищалов е развил своята активност през последните две години, за която е получавал евросубсидии. Той е заявил 1800 декара пасища и е получил дотации. Документално обаче той няма нарушавания. Неговата виновност е в метода, по който гледа тези животни и допускането на гибелта им, за което той ще си получи глобата. Проблемът е главно в администрацията. Няма по какъв начин да вършим непрекъснати инспекции, това става по сигнали. Когато едни животни излязат от фермата, те би трябвало да получат така наречен пътен лист и да се знае къде са. Сега започваме инспекции във всички обекти в страната “, разяснява Румен Порожанов.

От думите му стана ясно още, че към този момент има формирано дисциплинарно произвеждане по случая.

„ Основната философия на подкрепяне на земеделците е да се подкрепи приходът им. Това ще усъвършенства изискванията в стопанствата. Този човек е разрастнал бизнеса си, занимава се и с пчеларство. Вероятно има помощници “, сподели земеделският министър.

„ Тези коне основават проблем. Те се гледат единствено за месо. Породите би трябвало да бъдат съхранени. Правим разбор при какво равнище би трябвало да смята, че една порода е изчезваща и рядка “, сподели още Порожанов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР