Варненският окръжен съд призна за виновен 39-годишния Огнян С. в

...
Варненският окръжен съд призна за виновен 39-годишния Огнян С. в
Коментари Харесай

Затвор за рецидивист, извършил грабеж на перилни препарати и козметика

 Варненският областен съд призна за отговорен 39-годишния Огнян С. в осъществяването на обир от хранителен магазин във Варна, оповестиха от пресслужбата на институцията.

На 06.01.2021 год. той решил да открадне артикули, които след това да продаде и по този метод да се достави с пари. Към 10.50 часа влезнал в хранителен магазин " Колхоза “. Продавачката се усъмнила в лицето, защото й се сторило познато – запомнила подсъдимия, защото преди време той бил обвинен, че откраднал  от обекта бутилка ракия.

Жената застанала на изхода на магазина. Огнян С. отишъл на щандовете за козметика и перилни препарати. Взел два броя прахуляк, два комплекта душ-гел и спрей дезодорант, които поставил в раницата си. На изхода бил спрян от служителката на магазина, която поискала да види какво носи в нея. Той я блъснал, само че дамата го хванала за дрехата, която не пуснала и след излизането му от обекта.  Огнян почнал да й крещи и нападателно я избутал от себе си. С движимостите в раницата избягал от мястото на престъплението.

Съдебно-оценителна експертиза направена по делото сочи, че цената на кражбата е 35,18 лв..

По-тежката подготовка на закононарушението е поради използваната от причинителя мощ, с цел да резервира притежание над откраднатите движимости.

39-годишният мъж е с начално обучение, незает и има 16 предходни присъди - най-вече за обири и владеене на опиати.

По искане на отбраната правосъдното разследване беше извършено по така наречен съкратена процедура с признание на обстоятелствата и събитията в обвинителния акт. При нея, съдът е длъжен от закона да понижи размера на наказването " отнемане от независимост “ с 1/3 при постановяване на неоправдателна присъда.

Защитата на Огнян С. изиска от съда присъда под планувания най-малък размер от 5 години затвор. Като доводи бяха изтъкнати дребният размер на откраднатите артикули, както и неналичието на желание за приложимост на мощ. Посочено беше и тежкото материално и фамилно състояние на мъжа, който имал многодетно семейство. Освен това бил съдействал на следствието.

Варненският областен съд наложи на Огнян С. наказване " отнемане от независимост “ в размер на 5 години при първичен " непоколебим режим “ на изтърпяване, което понижи с 1/3 до 3 години и 4 месеца, защото счете че е налице превес на смекчаващите виновността условия. Променена беше и мярката за неотклонение на подсъдимия от " подписка “ в " задържане под стража “, поради заплахата лицето да се укрие от правораздаването.

Присъдата може да се апелира или стачкува пред Апелативен съд Варна в 15-дневен период.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР