Варненският окръжен съд представи на пресконференция основните акценти от дейността

...
Варненският окръжен съд представи на пресконференция основните акценти от дейността
Коментари Харесай

Съдебната власт във Варна очаква решение за изграждането на нова съдебна палата

Варненският областен съд показа на конференция главните акценти от активността си през 2017г. и оповести началото на подготовката по отбелязването на 140г. празник от основаването на Съдебна власт във Варна. В срещата с медиите участваха  Росица Станчева – началник на Гражданско поделение, Мария Терзийска – началник на Търговско поделение и Иваничка Славкова – началник на Наказателно поделение и ръководителят на ВОС Марин Маринов.

И през предходната година  процентът на решените в едномесечен период каузи от ВОС се резервира постоянен през последните три години, като през 2017г. постановените от Съда правосъдни актове в 1-месечен период е 98%. Високият процент  е индикатор за бързината на правосъдие във ОС-Варна, като позитивното е, че не се повлиява от кадровата динамичност.

По отношение на качеството на правораздавателната активност на ВОС, 17% е съответствие на анулираните по отношение на върнатите от обжалване правосъдни актове през предходната година. Процентното съотношение  на доказаните решения по отношение на върнатите от обжалване също се е запазило през последните 3 години – 52%. Без изменение е и процентното съответствие на анулираните по отношение на върнатите от обжалване правосъдни актове през 2017г., 2016г. и 2015г. – 10%. 

" Изнесените данни, съпоставени с % за срочност демонстрират, че срочността не е за сметка на качеството “ заключи Марин Маринов.

Ръководителят на Търговско поделение означи, като позитивен фактът, че през предходната година не са били подавани молби за оповестяване в неплатежоспособност на стратегически за района предприятия. " От друга страна не е добре, че досега при нас няма нито една импортирана молба за стабилизация на дружество. Това е една добра опция за бизнеса “ уточни Мария Терзийска. С промени на Търговския закон през юли 2017г. беше основана нова глава Производство по стабилизация, която дава втори късмет за предприятията с финансови усложнения.  

Съдия Росица Станчева от Гражданско поделение означи, че от постъпилите 1909 бр. въззивни тъжби против решения по облигационни разногласия 880 каузи, или 82% от тези разногласия, са със страна електроразпределително сдружение, опериращо в района. Те касаят преди всичко разногласия по корекции и за непогасени отговорности по постоянен доклад на ел.енергия. Спрямо общия брой въззивни каузи, постъплението на тази категория каузи съставлява 46%, което е по-висок % спрямо предходните две години. При делата, формирани по тъжби против дейности на съдия-изпълнител няма основна динамичност – през 2017г. те са 340 бр., като за 2016г. са били 337 бр., а за 2015г. 394 бр. “С оглед промените на Граждански процесуален кодекс от края на октомври 2017г., с които се разшири предмета на обжалваните дейности, през идната година може да се чака значително нарастване “ предвижда ръководителят на Гражданско поделение във ВОС.

" За 2017 година двойно са се нараснали делата с предмет чл.70 ал.1 от Наказателен кодекс за Условно предварително освобождение, откакто закона беше изменен през есента на предходната година “ уточни Иваничка Славкова – началник на Наказателно поделение във ВОС. Така, за 2017г. делата с този предмет са били 245, до момента в който за 2016г. са 124 бр., като за първи път от въвеждането на наказването пожизнен затвор  през годината бяха формирани каузи по постъпили  молби за приложение на процедура по член 449 от НПК- " Замяна на наказването пожизнен затвор с отнемане от независимост “.

На срещата с медиите, ръководителят на ВОС  оповести, че през тази година се навършват 140г. от основаването на правосъдната власт във Варна, което ще се празнува през октомври. Той показа упованията на магистратите, през тази юбилейна година, да бъде открито решение от властта за построяването на нова правосъдна палата – проблем в града от десетилетия.

" Често сме били подложени на критика, че като юридическа общественост във Варна не сме единни в настояванията си. Преди 2 месеца се обединихме към концепцията да имаме една постройка, в която да бъдат настанени всички. Изпратили сме писма до всички, от които зависи решаването на този извънредно наболял за града проблем и чакаме техните отговори “ уточни ръководителят на ВОС.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР