Варненският окръжен съд определи мерки за неотклонение – задържане под

...
Варненският окръжен съд определи мерки за неотклонение – задържане под
Коментари Харесай

Съдът определи мерки за неотклонение на двама мъже, обвинени в ръководене на престъпна група

Варненският областен съд дефинира ограничения за неотклонение – „ задържане под стража “ и „ домакински арест “ на двама мъже. Единият – Демир К.   на 44 години е упрекнат за управление на проведена незаконна група за разпространяване на опиати, а другият – 35-годишният Синам Х., че е взел участие в незаконната активност. Действията на Демир са в изискванията на рисков рецидив.

За управление на незаконна група, законът планува наказване от 5 до 15 години затвор. Същият размер „ отнемане от независимост “ е очакван и за разпространяване на опиати, както и санкция от 20 000 до 100 000 лв.. Участието в незаконна група е наказуемо с „ отнемане от независимост от 3 до 10 години.

Разследването е почнало преди няколко дни – на 17 март, а ден по-късно двамата са привлечени като обвинени. При осъществените претърсвания на коли и адреси във Варна, са открити и конфискувани разнообразни по тип високорискови наркотични субстанции.

Демир К. има предходни осъждания за закононарушения от общ темперамент, а последната му присъда от 2021 година обуславя квалификацията „ рисков рецидив “. Защитата му оспори авторството на действията, за които е упрекнат. Представено беше доказателство, че същият има адрес, на който живее и беше поискана по-лека мярка. Другият обвинен - Синам Х. също е осъждан няколко пъти - за шофиране без удостоверение за ръководство на автомобил. И двамата обвинени показаха доказателства, че имат деца, за които се грижат.

След като се срещна с делото и изслуша мненията на страните, Варненският областен съд реши, че събраните доказателства са в задоволителен размер, с цел да се дефинира съществуването на обосновано съмнение, че Демир К. и Синам Х. са съпричастни към повдигнатите обвинявания. Двамата мъже са упрекнати за тежки закононарушения с планувани високи наказания. Спрямо обвинявания като началник на незаконна група, съдът реши, че е налице и заплаха същият да извърши закононарушение, защото действието се явява в изискванията на рисков рецидив. Справката му за съдимост пък сочи за неговата трайна незаконна активност, стимулира се съдът. Обстоятелството, че има деца би могло да се регистрира във връзка с продължителността на задържането, реши правосъдният състав. Ето за какво на Демир К. беше избрана най- тежката мярка за неотклонение „ задържане под стража “. По отношение на Синам Х. съдът не откри доказателства, от които да направи извод за действителна заплаха той да се укрие или да извърши закононарушение. Мъжът има непрекъснат адрес, а анализът на съдимостта му демонстрира, че с изключение на шофиране без брошура, 35-годишният мъж няма други участия в закононарушения, за които да има влезнали в действие присъди. Поради изложените съображения, съдът му дефинира втората по тежест мярка „ домакински арест “, която да бъде следена с електронно проследяващо устройство.

Определенията на съда подлежат на обжалване и митинг.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР