Варненският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение спрямо мъж

...
Варненският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение спрямо мъж
Коментари Харесай

Наркодилърите Стефан и Божидара остават във варненския арест

Варненският апелативен съд удостовери най-тежката мярка за неотклонение по отношение на мъж и жена, упрекнати в разпространяване на наркотични субстанции, оповестиха от пресслужбата на съда.

Първоначалното им задържане под стража е било несъмнено от Варненския областен съд, само че Стефан П. и Божидара Б. го апелират пред актуалната инстанция. 37-годишният мъж и 40-годишната жена, дружно с още 6 души са привлечени като обвинени по досъдебно произвеждане на бранша за Борба с проведената престъпност. В рамките на следствието от разнообразни адреси са конфискувани голям брой разнообразни по тип наркотични субстанции и са разпитани очевидци.

Адвокатът на мъжа не оспори съпричастността му към закононарушението. Съдействието на подзащитния му на следствието обаче демонстрира, че той нито ще се укрие, нито ще извърши закононарушение. Представителят на Апелативната прокуратура възрази с довода, че естеството на действието допуска риск от осъществяване на престъпление. Домашен арест не би бил ефикасен, тъй като лица с сходни действия реализират активността от домовете си.

Защитата на Божидара Б. също не отхвърли осъществяването на вмененото й във виновност действие, само че сложи под подозрение опцията тя да се укрие или извърши закононарушение. Жената е с необременено правосъдно минало, няма престъпни регистрации, грижи се за болната си майка. Прокурорът настоя тя да остане в ареста. Опасността от укриване се аргументира с характера на незаконната активност и свидетелски показания в тази тенденция.

Апелативният съд взе поради, че двамата са упрекнати за тежко съзнателно закононарушение, което законът санкционира с отнемане от независимост. Въззивният правосъден състав дефинира като верен извода на първостепенния съд за съществуване на обосновано съмнение за съпричастността на Стефан и Божидара към незаконната активност. В поддръжка на това са събрани задоволително доказателства. За съществуването на действителен риск от осъществяване на закононарушение се съди от типа и количеството конфискувани субстанции, метода на разпространяване и данните, че инкриминираната предприемчивост не е еднократен акт, а се е развивала в нескончаем интервал. Съдът подчертава и на високата социална заплаха на осъщественото. По отношение на дамата апелативната инстанция регистрира водещата й роля в разпространяването на неразрешени вещества и привличането на други лица. Няма значими обществени или здравни аргументи, които да постановат по-лека мярка за неотклонение.

Определенията, с които Апелативен съд – Варна удостовери задържането под стража на Божидара Б. и Стефан П., не подлежат на обжалване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР