Варненската златна епоха впечатли екипа на Discovery Channel, който през

...
Варненската златна епоха впечатли екипа на Discovery Channel, който през
Коментари Харесай

По следите на древни цивилизации



Варненската златна ера впечатли екипа на Discovery Channel , който през есента на 2020 година посети страната ни, с цел да търси свидетелства за изгубването на антични цивилизации, и по-специално на Атлантида. Това показа пред БНР проф. Бойко Рангелов, учител в Минно-геоложкия университет. 

„ Те внимаваха не толкоз върху това дали тук са живели атланти, а  по-скоро се интересуваха от това дали са съществували  естествени явения, които могат внезапно да трансформират ориста на една цивилизация “. 

Интересът им е бил ориентиран към това по какъв начин се появява цивилизация, която владее съвсем до съвършенство обработката на злато във Варненския халколитен некропол.

Появява се внезапно цивилизация, която владее майсторството на затообработката и след 100 - 150 години изцяло изчезва, нищо повече не се знае -  къде отива, какво става. И всичко това продължава към 2500 години , за което време няма никакви данни, че е имало цивилизация и живот в региона “, акцентира проф. Рангелов в предаването „ Нощен небосвод “. 

Варненският халколитен некропол е открит през 1972 година в региона на Варненското езеро и е датиран в края на V и началото на IV век прочие Хр. Преди 5 хиляди години на територията, на която се намира България, е записано земетресение с магнитуд над 7,5-8 по скалата на Рихтер, а изследвания посочили, че епицентърът е бил в региона на Шабла и Калиакра. През лятото на 2020 година български и съветски учени създали проучване на стените на постройки в региона на Дуранкулак, където е известно, че се намират най-старите постройки в Европа. 

Системните деформации, които се следят по стените на тези постройки, потвърдиха съществуването на този трус, който е въздействал и в Провадия по същото време. Там излязоха резултати, които споделят, че е имало още два или три труса “, добави проф. Рангелов.

Съвместните научни изследвания на проф. Рангелов дружно с учени от Руската академия на науките са ориентирани и към град Фанагория, който се намира на Таманския полуостров в днешна Русия. 

„ Освен Фанагория посетихме и други такива местенца по Атаманския полуостров. Най-забележителното беше в център на Анапа, който е курорт на крайбрежието . Точно в центъра на града до плажа е ситуиран и исторически музей, в него се виждат разкопки на античния непокътнат град - Гергипия “. 

Интервюто с проф. Бойко Рангелов можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР