Варненската УМБАЛ „Св. Марина“ спечели на втора инстанция дело срещу

...
Варненската УМБАЛ „Св. Марина“ спечели на втора инстанция дело срещу
Коментари Харесай

УМБАЛ „Св. Марина“ спечели дело срещу касата за надлимитна дейност

Варненската УМБАЛ „Св. Марина“ завоюва на втора инстанция дело против касата за надлимитна активност. Апелативните магистрати потвърдиха решението на Варненския областен съд, с което по иск на болничното заведение НЗОК бе наказана да заплати 448 390 лева главница за осъществени действия през юни 2016 година и 20 717 лева рента.

Съдът откри, че наредбата касата да заплаща по авансово избрани предели опонира на закона, съгласно който обезпечените лица имат право да получават здравна помощ, обезпечена от бюджета на НЗОК. Клаузите по контракт, които опонират на закона, са оскъдни, а осъществената болнична помощ следва да бъде заплатена в осъществявания размер, постановиха магистратите.

В претекстовете им се сочи, че касата би трябвало да заплати всички осъществени действия, защото в контракта й с университетската болница няма уговорка да приключи обслужването на пациенти след привършване на лимита. Напротив, в документа е посочено категорично условие болничното заведение да разполага когато и да е с медицински експерти и да обезпечава непрекъснато осъществяване на лечебната активност без ограничаване в приема на обезпечени пациенти и при възбрана да се желае от тях да заплащат при привършен предел.

Опазването на здравето на жителите е народен приоритет, който се подсигурява от страната и който болничното заведение е приложила в сходство с критериите за добра клинична процедура, акцентира в претекстовете си съдът. Решението към този момент е атакувано от НЗОК пред Върховния касационен съд, който би трябвало да се произнесе дефинитивно по разногласието, научи „Труд“.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР