Варненска област е готова за провеждане на държавните зрелостни изпити.

...
Варненска област е готова за провеждане на държавните зрелостни изпити.
Коментари Харесай

Началникът на РУО Варна: Готови сме за матурите, не повече от 9 зрелостници в стая!

 Варненска област е подготвена за осъществяване на държавните зрелостни изпити. Направили сме систематизиране по този начин, че в изпитна зала да няма повече от 8-9 зрелостници, с цел да се съблюдава отстоянието от 1,5 метра. Това разяснява за Varna24.bg Венцеслава Генова, шеф на Регионалния инспекторат по образованието във Варна. 

" 43 са изпитните здания във Варна и региона, подготвени за първия държавен зрелостен изпит по български език и литература на 1 юни - понеделник. Предстои довечера постройките да бъдат запечатани и издадени за защита. За понеделник всички квестори са готови, шефовете са обезпечили нужните дезинфекционни материали.

Инструкции са извършени с квестори и зрелостници. Спазени са като предварителна подготовка и реализация всички ограничения за обществена отдалеченост, за недопускане на скупчване на хора, както в двора на учебното заведение, по този начин и вътре във всяка постройка. Създадена е организация за недопускане на контакт сред хора на разстояние по-малко от 1,5 метра. 

Изпитните материали за първия и втория държавен зрелостен изпит към този момент са предоставени на шефовете и са сложени под защита. Днес ще бъдат обезпечени и предоставени изпитните материали за третия държавен зрелостен изпит, който е по избор, и който би трябвало да се организира на мястото на приемните изпити в някои от университетите. До края на работния ден през днешния ден тези материали ще бъдат предоставени на шефовете в учебните заведения, където ще бъдат извършени тези изпити, с цел да бъдат прибрани и охранявани. 

Днес в ранния следобед ще можем да обобщим информацията какъв брой от деклариралите зрелостници са позволени, тъй като изискването е да имат сполучливо завършен 12-ти клас. В някои от учебните заведения към момента се организират поправителни изпити. Така че след 15 часа ще разполагаме с информация какъв брой действително са позволените зрелостници до изпит във Варна. 

На 1 юни ще стане ясно от действително позволените какъв брой са декларирали присъединяване.

Подготовка за зрелостните изпити стартира още през февруари. След това пристигна пандемията и се наложи да осигурим повече изпитни зали, тъй че да няма повече от 9 зрелостници в едно помещение. Учениците ще влизат с ръкавици и маски, ще работя единствено със свои химикали. Ако някой се нуждае от химикал, учебното заведение ще му даде, само че няма да се връща, с цел да не се позволява замяна на движимости сред хора ", изясни Венцеслава Генова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР