Варненката Славена Петкова успя да прикове вниманието на обществеността с

...
Варненката Славена Петкова успя да прикове вниманието на обществеността с
Коментари Харесай

Найлонова торбичка - акцент в съвременното изкуството на варненката Славена Петкова

Варненката Славена Петкова съумя да прикове вниманието на обществеността с една доста забавна и дръзка фешън линия, предизвикана от познатите на всички шахматни найлонови торбички. Озаглавила е тематиката на стилната си линия „ Шах серия 25 плюс “ и основен воин е всеобщо създаваната едноименна найлонова торбичка. Чрез работата си, която Славена дефинира като модерно изкуство, желае да придаде стойност на тази просвета, изпълвайки я с нов смисъл. Като част от проекта „ Шах серия 25 плюс “ младата варненка изследва потреблението на всеобщо създаваните едноименни български торби и документира резултатите и наблюденията си от процеса във фотокнига и капсулна сбирка. 



" Ние виждаме единствено мрак, който танцува в проблясъците на златната торбичка. Някои от хората наподобяват комично, уловени в стоп кадър, само че ние не им обръщаме внимание, захласнати да открием торбичката ", споделя в критика актрисата Ива Тодорова за работата на Славена. Интересното е, че шахматната торбичка не отива на нищо, естетически тя не е издържано допълнение на облеклото или индивида. Но доста мощно отива и поддържа тази кардинална безизходност, присъща на века, на страната. Шах и мат в злато и сребро, без да знаем кой е основал този щрих, тъкмо както не знаем от кое място идва съответната горест на всеки един от участниците в плана, само че го разбираме и му съчувстваме поради познатото и нам чувство за безизходност ", добавя Тодорова. 

" Независимо от пространство, място, географско разположение или пък климатични условия един претекст, един самобитен знак пътува на всички места. Той е и на улицата, и на автобусната спирка, и на излизане от магазина; от време на време заловен на разположение, различен път почиващ на пейката на автобусната спирка, различен път прилежно покриващ някоя покупка. Няколко квадрата, отпечатани на найлон обикалят страната, неведнъж в многократна приложимост, надалеч от първия път, в който са видели бял свят. Много тоталитарни режими биха завидели на толкоз елементарно и непринудено разпространяване на един знак, който обаче не е обвързван с никакво обръщение. Някакви си квадрати не носят информация за нищо. Това не е знак на наслаждение, митинг, възбрана. Не е даже някакъв артефакт, изваден от своя подтекст. Ако окото на Славена Петкова не беше уловила физическото, а и обществено разпространяване на тази щампа, отпечатана евентуално върху милиони найлонови торбички, то евентуално ние щяхме да сме към момента слепи за всепроникващата и безкритична мощ на пазара ", споделя в критика режисьорът Петър Денчев.



" Тази щампа в действителност служи за маркировка. Носиш ли този знак, значи рано или късно си бил дамгосан от някоя продавачка, която е поставила нещо в това парче найлон. Маркиран един път, към този момент е комфортно да се вмъкнеш измежду останалите и да приложиш своята универсална облага и в всякакви утилитарни занимания и цели - можеш да слагаш по нещо, което ти би трябвало за работа; сандвич, някой различен банан, остарял вестник с не до дъно решена кръстословица. Можеш да скриеш и бутилка водка на излизане от магазина, да увиеш обувките, които би трябвало да занесеш на корекция. Бавно, само че несъмнено решаваш, че пазарът работи за теб. Ти и той сте едно. Дори нещо доста повече. Създадени сте един за различен. Докъде бихте стигнали? ", прибавя Денчев.



Какво е предизвикало Славена Петкова да изследва феномена на торбичката със шахматния претекст, какви въпроси си задава, каква е концепцията ѝ и какво желае да съобщи посредством нея? Чуйте от репортажа на Нина Милошевич.

27 април е Световният ден на дизайна. Той се отбелязва за пръв път през 2006 година в Съединени американски щати, след решение на Професионалното обединяване на дизайнерите. Дизайн се назовава естетическото и ергономично сложно свойство на обещано изображение или произведение на приложното изкуство или индустрията. В уголемен смисъл визира и структурата на обещано произведение.

 Не бива да се бърка с цялостното значение на истинската дума design на британски език в смисъл на (основно) план (архитектурен, строителен или друг), проект, схема, чертеж и (разширено) модел, структура, комбинация. Масово в България е възприето смисъла на думата „ дизайнер “ като създател – приложник, който оформя естетиката или ергономията на произведение на изкуството с функционална стойност, изработвайки дизайнерски план. Този план може да визира или разказва и градивни, софтуерни или други страни на изделието. Работата на дизайнера по избран план стартира с приемане на задание, което слага избрани параметри на плана, подбудени от механически, маркетингови или други сфери. 

 Видовете дизайн са индустриален, интериорен, фешън, мултимедиен, графичен, уеб дизайн.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР