Варненец създаде първата иновативна оранжерия, използваща специална технология за отглеждане

...
Варненец създаде първата иновативна оранжерия, използваща специална технология за отглеждане
Коментари Харесай

Варненец отглежда краставици под звуците на класическа музика

Варненец сътвори първата новаторска оранжерия, употребяваща специфична технология за развъждане на растения в звукова среда, оповестиха от Областния информативен център-Варна.

Иван Григоров е съумял да построи стопанство от 12 декара, в което разсажда и създава краставици под звуците на класическа музика. Той е вложил в бизнеса и солидна сума лични средства. С помощта на европейското финансиране в размер на 977 хиляди лева той е построил сервизна постройка и е закупил хидропонна система и сееща линия. Проектът е финализиран тази година.

Оранжерийният комплекс се намира в землището на с. Припек - община Аксаково, и е най-модерният в страната. Производителят работи с вносни семена от Холандия, които посява в специфична разсадна машина в стая за поникване. След това разсадът се подрежда в тарелки и се пръска и тори. Оранжерията разполага и с помещение, в което два екрана обезпечават непрекъсната температура от 27 градуса целогодишно.
Осигурено е LED осветяване за разсада. След като той е подготвен, се изнася с колички и пораства в оранжерия под звуците на класическа музика. Така растенията се развиват по-добре, счита Иван Григоров. В нея посредством системата за хидропоника те се хранят с разтвори. Готовата продукция минава през сортираща линия, където се разпределя по тегло, размер и кривина.

Оранжерията разполага и със система за филтриране на водата, която се дренира от насажденията. Така се пести към 30 % вода, описа притежателят. Отоплението е поето от два котела, които работят със слънчогледови пелети и също се командват отдалечено.

В стопанството, в което е отделено място и за био разсад, работят 17 души, а продукцията се осъществя в огромен варненски хипермаркет. В бъдеще Иван Григоров възнамерява да разшири активността си като стартира да създава и домати, прибавиха от Областния информативен център-Варна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР