Varna24.bg Една от най-оживените някога търговски улици във Варна, популярна като

...
Varna24.bg
Една от най-оживените някога търговски улици във Варна, популярна като
Коментари Харесай

Една от най-оживените някога търговски улици във Варна опустя и потъна в разруха

 Varna24.bg Една от най-оживените в миналото търговски улици във Варна, известна като " Направи си самичък ", от много време е пуста и тъне в съсипия, видя кореспондент на Varna24.bg

Улица " Цариброд ", както в действителност се назовава, получава наименованието си " Направи си самичък " поради множеството ателиета и магазинчета за артикули за дома, бои, принадлежности, уреди, които в предишното изпълваха с живот централната варненска улица.   

В непосредствена непосредственост до нея е ул. " Одесос ", която поради множеството заведения в предишното, бе известна като " Напий се самичък ".

Не е ясно дали единствено пандемията е причина ул. " Цариброд " да опустее по този начин, че 90% от комерсиалните обекти по нея да са затворени и разрушени. Забелязва се, че върху някои от парцелите, където се обитаваха в миналото дребните магазинчета, работи тежка техника и евентуално там следва построяването на нови жилищни здания.   

Историческа информация сочи, че улица " Цариброд ", която свързва ул. " Девня “ на запад с ул. " Преслав “ на изток, е наречена по този начин през 1888 година Именуването е след Сръбско-българската война на името на града в Западните околности, през днешния ден намиращи се в Сърбия.

Преди Освобождението улица " Цариброд “ е една от най-дългите улици във Варна и е с подчертано ориенталски вид. Западната ѝ част при брега на река Девня е именуван " Табахана “, защото там се щавят и обработват кожи. Улицата се заражда в тогавашната " турска махала “ в ниската и предразположена към наводнение част на града и е средище на занаяти: обущарство, калпакчийство, абаджийство, сарачество, бъчварство и други

Според изворите, през ноември 1888 година улицата стартира пред Железопътна гара Варна и приключва при Хотел " Търговский " на Балък пазар. По-голямата част от комерсиалните обекти са на арменци, бежанци през 1896 година от град Кайсери в Мала Азия, а някои са българи от Котел и други планински селища.

Забележителни, само че изгубени здания на ул. " Цариброд “ са двуетажният хотел " България “ с ресторант и кафене, и Беглишкият хамбар, повдигнат на мястото на днешната градинка на ул. " Цар Симеон “ и турската баня " Ески хамам “.

Други непокътнати до през днешния ден здания, като проектираната от арх. Димитър Раделия през 1908 жилищно-търговската постройка, съставляват архитектурен монумент. През 80-те години на XX век, магазините на улицата са ремонтирани, като в множеството от тях стартират да се продават разнообразни артикули за дома, принадлежности, бои, ВиК, строителни материали, аксесоари, електро и домашен уреди, мебели, железария, битова техника и така нататък По това време, измежду жителите на Варна, става известна като улица " Направи си самичък ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР