Varna24.bg Златисти плажове с кристално море, спа с кал и

...
Varna24.bg Златисти плажове с кристално море, спа с кал и
Коментари Харесай

На море в България - ето защо!

 Varna24.bg Златисти плажове с кристално море, спа с тиня и луга, антична история, съчетана с лукса на модерните летни курорти, предлага маршрутът от Нос Емине до Поморие.
На Емине Стара планина потъва в морето - това е най-източната точка на планината, която условно разделя Северното от Южното Черноморие. Мястото е извънредно и заслужава да се види, тъй като носи особена възвишеност, а и е едно от най-девствените кътчета по Черноморието.

Самият нос съставлява огромна, съвсем отвесна канара, а в морето към носа има стотици подводни скали, чиито върхове стърчат над водата. Тук има настоящ фар, построен върху основите на средновековна цитадела, и остатъци от манастир, от който през днешния ден може да се види църквата “Св. Никола ". Носът е разгласен за естествена забележителност през 1976 година Тук приключва европейският пешеходен маршрут Е-З, който свързва Атлантическия океан и Черно море.Българската част от машрута е по-популярнa като Ком - Емине. На 2 км северозападно от носа се намира дребното селце Емона, в което има не повече от двайсетина локални поданици. Заради девствената природа обаче през лятото компания им вършат виладжии от столицата. Мястото е труднодостъпно, а пътуването по черен път си е тестване. Това обаче се компенсира от неповторимия плаж сред Емине и предпазената околност Иракли,

която се намира на 7 км северно от селото. Дългата повече от 3 км линия е от дребен мек пясък, без камъни, а морето е кристално чисто. Там, където в него се влива река Вая, стартира къмпингарската част. Който един път е стъпил на Иракли, знае, че това е един от най-впечатляващите плажове с най-чистата вода по родното крайбрежие. Иракли е със статут на предпазена околност, тъй като се срещат редки и застрашени растителни типове като пясъчна лилия и млечка, а някои от растенията са вписани в Червената книга на България.

С всеки километър на юг девствената природа отстъпва на лукса на огромните хотелски комплекси. Първият е Елените, където можете да събирате загар на дълга съвсем километър плажна линия. Следва Свети Влас - едно от градчетата по Българското Черноморие с най-хубава локация. Само на 7 км от Свети Влас, в посока Бургас, се намира най-големият морски курорт Слънчев бряг. Това е меката на нощните занимания, място, където купонът не свършва. Но комплексът има и по-тиха зона на втора линия, желана от фамилии с деца.

Над 200 са хотелите, в които може да се отседне съгласно бюджета и желанията. Преобладават тризвездните и четиризвездните комплекси, само че има и 5-звездни хотели, които оферират от пиле мляко за гостите. Плажовете в Слънчев бряг са необятни и комфортни, пясъкът е мек и топъл, а тук-там към момента са непокътнати много пясъчни дюни, които припомнят за времето, когато главната атракция в курорта е била разходка с камили из дюните.

За първи път това лято линиите са осветени и през нощта, тъй че нощното къпане и сантименталните разходки край морето в дребните часове на денонощието не са проблем. Стопаните на плажните линии оферират многообразни водни атракции, а в региона сред Слънчев бряг и Равда има два аквапарка. Прекрасен е и южният плаж в Несебър, присъщ със ситния си златист пясък. Този плаж е доста посещаван, защото линията е необятна и има място за всички - свободната от чадъри и шезлонги зона е задоволителна, с цел да не се чувствате сбутани в някой ъгъл.

След като разгледате колкото може повече от забележителностите, направете си вечерна разходка с корабче из Несебърския залив. Гледката ще ви остави без мирис. И поемете към идната точка от маршрута - Поморие - винения парадайс на юга. Интересът към развъждането на грозде и към винарството е от антични времена. Заради въздушните течения към 80% от дните в района са слънчеви, откъдето идват високата захарност на гроздето и неповторимия му усет.

Тук се създават едни от най-качествените бели виновност, ракии, фини брендита и ликьори. Около Поморие има десетки винарни, които оферират винени турове за туристите. Край града се намира и един от най-големите винзаводи. Всяка година морската община провежда винени фестивали, на които майстори разкриват тънкостите в занаята, а туристите пробват защити сортове.

Старото име на градчето е Анхиало, а в гръцката махала и през днешния ден към момента може да се чуе гръцка тирада. Там се намира и дребната черква “Св. Преображение Господне ", в която тъкмо под олтара блика изворче с лековита вода. В Поморие е и мъжкият манастир “Св. Георги ", който се трансформира в център на тържествата на града на 6 май.

Поморие е с най-вече слънчеви дни през годината и най-дългата плажна линия. Особено особено е бавното изстиване на морската вода. Освен с хубаво вино и просторни плажове районът е прочут и като център на балнеотуризма поради близостта си до соленото Поморийско езеро. То е отделено от морето с пясъчна коса и изкуствена дига. В града има няколко санаториума и хотелски комплекси, в които се вършат процедури с тиня и луга.

Над Поморийското езеро минава пътят на птиците Виа понтика, което обуславя огромното многообразие от пернати - общо 269 типа гнездещи, зимуващи и мигриращи. Поморие се гордее и с първия музей на солта в Източна Европа, включен е в 100-те национални туристически обекта.

Интересна е и единствената на Балканите антична куполна гробница от II-III в. пр.Хр., която съчетава римската строителна техника с тракийската традиция. Тя се намира западно от Поморие, покрай пътя Поморие - Бургас. Смята се, че е служила за пантеон на богата анхиалска фамилия. Посетителите попадат в дълъг 22-метров кулоар и кръгла камера, висока 6 метра, написа " 24 часа ". Гробницата е от камък и тухли, сводът е полуцилиндричен, а в центъра има солидна куха колона, която се уголемява нагоре и се слива с външната стена. От вътрешната стена на кухата колона е имало вита каменна стълба, която е отвеждала на повърхността на могилата. Архитектурата и градежът на античната гробница край Поморие впечатляват с съвършеното си осъществяване. Архитекти от целия свят се пробват да разгадаят тайната на гъбообразния ѝ купол.

Несебър притегля с античните си църкви

Кажем ли Несебър, едно е несъмнено - антична история струи от всяко кътче на града, зародил преди 3200 година Старият град е под егидата на ЮНЕСКО поради неповторимите си естествени дадености и доста добре непокътнатите монументи от разнообразни столетия. Градът е включен в уебсайт за пътешествия към ЮНЕСКО, създаден взаимно с “Нешънъл Джиографик ".

Древният град попада в група с 34 дестинации от 19 страни на Европейския съюз, за които се предлага да бъдат посетени. Сайтът беше пуснат предходната година и предизвиква хората да пътуват “различно и по-задълбочено ". За да усетите атмосферата на Несебър, минете пешком по провлака и през крепостните стени влезте в Стария град с тесните калдъръмени улички. По пътя ще разгледате от близко Вятърната мелница - един от знаците на града.

Тя е копие на истинската, разрушена от земетресение и страшна стихия през 1929 година Минавайки по провлака към Стария град, отделете няколко минутки за рибното пазарче. Местни риболовци ще ви предложат свеж улов, а рибните ресторантчета, ситуирани в преддверието на Стария град, изкушават с морски блага.

Шестте старинни църкви, сред които най-посещаваната е “Св. Стефан ", позната като новата митрополия, и Археологическият музей са туристическите обекти, които наложително би трябвало да се видят.

Музеят е директно зад крепостните стени на града, а експозицията “Несебър през вековете " придвижва хилядолетия обратно във времето, когато на полуострова поражда тракийското населено място Месамбрия. За облекчение са построени информативен киоск и система “Гайд порт " (мобилен екскурзовод) с информация на 6 езика.

Ако пък не желаете да губите и минутка от скъпото време за плаж, само че си падате по история, възползвайте се от интерактивно мобилно приложение, което предлага виртуални разходки из старинните църкви на Несебър. Благодарение на приложението обектите “оживяват " в 3D визуализация и се основава чувство, че ги разглеждате от вътрешната страна.

Не пропускайте да влезете в настоящия храм “Успение на Св. Богородица ", в който се съхранява чудотворна икона, известна като Черната Богородица. Според една от легендите преди доста години иконата била владеене на монахиня, която се преселила в Несебър. Когато тя се споминала, градската администрация прибрала движимостите ѝ, в това число и иконата, в съндък и го запечатала.

Един ден обаче хора забелязали икона сред клоните на дървета там, където по-късно е издигната църквата “Успение Богородично ". Някой се сетил, че тя доста наподобява на иконата, с която монахинята не се разделяла. Тогава ревизирали съндъка с движимостите ѝ - той си бил запечатан, само че когато го отворили, ахнали - иконата на Богородица не била вътре...

Свети Влас

До 300 лодки дебаркират на марината

Свети Влас е сгушено сред морето и южните скатове на Стара планина, с неповторим климат и архитектура, наподобяваща възрожденски манастирски жанр. Градчето се намира на 10 км от Несебър, плажните линии са със златист и дребен пясък, а поради съчетанието на пресен планински въздух и море години наред край Св. Влас се е намирал санаториум за лекуване на белодробни болести.

В града има спортно-рекреационен парк, в който напълно скоро със средства на община Несебър ще бъде построен стадион по стандартите на ФИФА и УЕФА. Курортната визия на Свети Влас се укрепва от яхтеното пристанище “Марина Диневи ", на което дебаркират лодки от целия свят. То е с внушителния потенциал за 300 плавателни съда и всичко належащо за употребата и поддръжката на яхтите.

Открита през 2007 година, марината се трансформира в една от емблемите на родното Черноморие, притегателно място за авантюристите, влюбени в морския живот, и дестинация за първокласни занимания. Ако сте фенове на изискани морски празненства, това е вашето място. Колоритът и невероятната атмосфера се допълват от поредицата плажни заведения. Тук са едни от най-хубавите заведения за хранене, бутиков 5-звезден хотел, има и казино.

Ако сте отседнали във Влас или някъде в близост, се разходете по булеварда край яхтите и плажа. Палмите, розовите шубраци и цветното нощно осветяване носят чувство за романтика и завършения.

Още в план пристанът впечатлява с новаторската си визия и печели влиятелната премия за вложения Bentlеy Award, а “библията " измежду яхтените списания по целия свят Boat International подрежда България измежду страните с най-хубавите яхтени пристанища в света за 2008 година

По Пътеката на насладата са подредени 33 параклиса

Днешният съвременен курорт Свети Влас е едно от най-старите селища в община Несебър, учредено през II век от траките и до XIV век носи името Лариса. След това взема името на свети Власий - врач и настойник на търговците. На негово име е съществувал манастир, опожарен при пиратски нападения. През 2010 година фондация “Българска памет - братя Диневи " подвига църквата “Св. Власий " на мястото на заличавания манастир. В основите на храма са вградени мощи на свети Власий, дарени от Вселенския патриарх Вартоломей. Там може да се поклоните и пред мощи на св. Андрей Първозвани, считан за пръв просветител по земите на днешното Българско Черноморие.

Непременно минете и по Пътеката на насладата, която се вие по гористите скатове над Влас. Там ще попаднете на 33 каменни параклиса - всеки от тях демонстрира епизод от живота на Христос. Малките параклиси са построени собственоръчно от локалния духовник Петър Цанков. Свещеникът носи камъните безусловно на тил, реди ги един върху различен без никаква замазка. За това си дело той бе почетен с наградата на “24 часа " “Достойните българи " през 2016 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР