Varna24.bg Водно огледало, много зеленина, нова паркова мебел и велоалеи

...
Varna24.bg Водно огледало, много зеленина, нова паркова мебел и велоалеи
Коментари Харесай

Само във Varna24.bg: Ето как ще изглежда преобразената Шишкова градинка

Varna24.bg " Водно огледало ", доста зеленина, нова паркова мебел и велоалеи планува архитектурният план за ремонта на Шишковата градинка във Варна. Това показа за Varna24.bg ръководителят на проектантския екип, спечелил състезанието на Община Варна, арх.Жулиан Начев.

Припомняме, че общата стойност на ремонта е 1 386 500 лева,  осигурени по Оперативна стратегия " Региони в напредък " и съфинансиране от община Варна.

Ето какво показа специалистът:

" Проектът не е единствено мой, а на екип от четирима архитекти. Разработихме го взаимно с арх. Калоян Димов, арх. Ирина Русанова и арх. Михаела Петрова. Ние сме създатели на архитектурния план, а останалата част е дело на компанията, която завоюва състезанието за инженеринг.

Това, което планува нашия план е разширение на пешеходната зона, основаване на една кръгова велоалея, тротоарите ще бъдат много разширени. Всички дървета в зоната на Шишковата градинка ще бъдат с железни капаци, с цел да има по-добра досегаемост. Всички пешеходни пътеки ще бъдат повдигнати и обезопасени. Преработваме малко формата на градинките в зоната и сътворяваме огромна тротоарна повърхност с пейки и напълно ново обзавеждане. Ще има нова чешма, наречена " Водно огледало " или " Водна атракция ". Допълнително на още едно място, сред ул. " Михаил Колони " и ул. " 27 юли " ще бъде построена чешма за публично прилагане, а тази, която ще остане в Шишковата градинка ще има по-скоро украсителен темперамент. 

Важното, което се случва, е че в частта си сред Шишковата градинка и площад " България ", ул. " Михаил Колони " става напълно пешеходна зона. Там се планува малко по-луксозен ремонт в унисон с другата пешеходна зона напълно с клинкерни павета, с нови градинки и кашпи, направени за плана от специфичен тип бетон. Много ново озеленяване ще има. Предстои засаждането на 30 нови дървета в зоната с изключение на градинките, храстите и цветята, които ще бъдат посадени. Ще бъде построена поливна система и ново осветяване. 

Долната част на ул. " М. Колони ", която е от Шишковата градинка към бул. " Приморски ", е малко по-бюджетно създадена с нови павета, само че бетонни. Там също ще има нови градинки и ново обзавеждане. От Морската градина до Шишковата градинка ще бъде построена двупосочна велоалея, която ще преминава в еднопосочна кръгова велоялея в кръговата част на градинката. По този метод се основава опция всички улици, като лъчи на Шишковата градинка, да бъдат захранени след това с велоалеи. Една двупосочна велоалея ще потегля от пешеходната зона до входа на учебното заведение ", изясни арх. Начев. 

Той посочи, че в зоната на Шишковата градинка няма да има места за паркиране, защото съгласно закона в кръстовище е неразрешено паркирането. 

Арх. Начев добави, че в случай че при изследванията, които се вършат в зоната, бъдат открити някакви неповторими археологически находки, ще бъдат търсени разновидности те да бъдат непокътнати и експонирани за жителите и гостите на Варна.  

" Според нашите предварителни изследвания крепостната стена на Одесос би трябвало да минава някъде под Шишковата градинка. Възможно е през годините да е била унищожена и превърната в този път от османско време, който в този момент откриха. Всички исторически данни показват, че остарялата крепостна стена е минавала от тук, дори ние в нашия план сме я маркирали като една светеща лента. Тази украса ще си остане, без значение дали ще открием стената или не ", сподели още Жулиан Начев.    

Какво още - вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР