Varna24.bg, в което обясни защо се налага Общината да тегли

...
Varna24.bg, в което обясни защо се налага Общината да тегли
Коментари Харесай

Кметът за Varna24.bg: Предстои реализирането на 13 проекта, с които Варна ще стане още по-привлекателно място за живеене

Varna24.bg , в което изясни за какво се постанова Общината да тегли нови заеми, с цел да осъществя значими планове, с които градът ще стане още по-привлекателно място за живеене. 

В коментара му във връзка вчерашното публично разискване в Община Варна на 13 плана, за които локалната администрация ще търси финансиране от европейски фондове, страната, локалната хазна и заеми, градоначалникът уточни кои са най-важните цели за идната година. С това той отговори на редица въпроси, сложени от жители в рубриката на Varna24.bg " Питай кмета! ". 

Голяма част от въпросите на варненци засягаха точно подобряването на инфраструктурата на дребните улички, построяването на зони за отдих, детски площадки и паркинги в кварталите, обновяването на материалната база в детските градини и учебните заведения на територията на града. 

Подробна информация за най-важните планове може да видите във видеото!

Инициативите обгръщат обекти от градската среда, спортната, културната и обществената инфраструктура. Предвидени са поправки на по-малки улици в междублоковите пространства в целия град. Изграждане на рибарско пристанище в регион " Аспарухово ".  Нови спортни комплекси в IV микрорайон в кв. " Владислав Варненчик ", във Виница и на ул. " Студентска ". Изграждане на нови спортни и детски площадки навън, реорганизация на зоопарка, даване на нови обществени услуги - " Кризисен център за деца " и " Приют за краткотрайно настаняване на бездомни ". Ремонт на филиала на театъра, рационализация на читалището в регион " Владислав Варненчик ", реституция на Римски терми и Аладжа манастир. Проектите следва да бъдат прегледани и признати в Общинския съвет. Ето и цялостна информация за тях:

1. Проект " Модернизация и реорганизация на рибарско пристанище " Карантината “, околност " Карантината “, регион " Аспарухово “, община Варна “ по административен контракт за даване на безплатна финансова помощ № от ИСУН BG14MFOP001-1.008-0001-C01 (рег. №МДР-ИП-01-47/18.05.2018 год.)

Предназначение: Mодернизиране и реорганизация на съществуващо рибарско пристанище, посредством което ще се обезпечи опция за дейно, регламентирано, несъмнено и хигиенично разтоварване, предпазване, първа продажба и спедиция на уловите от риба и водни организми.

Стойност на плана: до 16 500 482 лева с Данък добавена стойност

Начин на финансиране и застраховане:

• Безвъзмездна финансова помощ от Програма за морско дело и риболовство (ПМДР) 2014-2020 год. за възможни разноски в размер до 7 997 546 лева без ДДС; разноски за възстановимо Данък добавена стойност в размер до 1 599 509 лева – предплатено финансиране от Държавен фонд земеделие/собствени средства от бюджета на Община Варна.

• Собствено финансиране на Община Варна до 5 419 206 лева без Данък добавена стойност - дългово финансиране - заем от Фонд за градско развиване за Северна България (финансов медиатор на " Фонд управител на финансови принадлежности в България " ЕАД)/заем от друга финансова или кредитна институция/облигационен заем; разноски за възстановимо Данък добавена стойност в размер до 1 083 841 лева – финансиране със заем от Фонд за градско развиване за Северна България (финансов медиатор на " Фонд управител на финансови принадлежности в България " ЕАД)/собствени средства от бюджета на Община Варна

• Собствено финансиране от бюджета на Община Варна до 333 650 лева без Данък добавена стойност (400 380 лева с ДДС)

• Мостово финансиране на възможни разноски до възобновяване им от Управляващия орган в размер до 2 665 946 лева - дългово финансиране – заем от “Фонд за органите на локално самоуправление в България – ФЛАГ " ЕАД/заем от друга финансова или кредитна институция.

2. Проект " Реконструкция на улица от бул. " Първи май “ към рибарско пристанище, в това число обръщач, по проекта на м-ст Карантината, р-н Аспарухово, гр. Варна “

Предназначение: Подобряване на транспортно-експлоатационните характерности на улицата, сигурността на участниците в придвижването и обезпечаване на комфорт на пътуващите, реализиране на условията за налична среда за лица с увреждания, ще се реши отводняването на пътното платно, създаване на ново улично енергоефективно осветяване, тротоари, места за паркиране и велоалея за връзка с Аспарухов парк, плажа на кв. Аспарухово, рибарско пристанище, жилищни здания и военното отделение.

Стойност на плана: 1 586 687 лева с Данък добавена стойност

Начин на финансиране и застраховане:

• Дългово финансиране в размер до 1 294 128 лева без Данък добавена стойност - заем от Фонд за градско развиване за Северна България (финансов медиатор на " Фонд управител на финансови принадлежности в България " ЕАД)/ заем от друга финансова или кредитна институция/облигационен заем; разноски за възстановимо Данък добавена стойност в размер до 258 825 лева – заем от Фонд за градско развиване за Северна България (финансов медиатор на " Фонд управител на финансови принадлежности в България " ЕАД)/собствени средства от бюджета на Община Варна

• Финансиране от бюджета на Община Варна в размер до 33 734 лева с Данък добавена стойност

3. Проект " Многофункционален състезателен комплекс в УПИ VIII-190 " за стадион “, кв. 21 по проекта на IV м.р. на ж.к. " Владислав Варненчик ", гр. Варна /ПИ 10135.4502.344 по КК/ с адрес ж.к. " Владислав Варненчик ", гр. Варна “.

Предназначение: Изграждане на състезателен комплекс със модерни условия за упражняване на разнообразни типове всеобщ спорт за живущите в регион " Владислав Варненчик ", гр. Варна, който да обезпечава сигурност и досегаемост за всички ползватели, в това число и за ползвателите с увреждания.

Стойност на плана: 7 512 691 лева с Данък добавена стойност

Начин на финансиране и застраховане:

• Дългово финансиране в размер до 7 250 000 лева - заем от Фонд за градско развиване за Северна България (финансов медиатор на " Фонд управител на финансови принадлежности в България " ЕАД)/заем от друга финансова или кредитна институция/облигационен заем;

• Финансиране от бюджета на Община Варна в размер до 262 691 лева с Данък добавена стойност

4. Проект " Парк и спортни уреди в УПИ VI " за състезателен комплекс “, кв. 36 по проекта на кв. " Виница ", гр. Варна /ПИ 10135.2575.433 по КК/ с адрес ул. " Албатрос ", кв. " Виница ", гр. Варна “

Предназначение: Изграждане на състезателен комплекс със модерни условия за отдих и упражняване на разнообразни типове всеобщ спорт за живущите в кв. " Виница ", който да обезпечава сигурност и досегаемост за всички ползватели, в това число и за ползвателите с увреждания.

Стойност на плана: 1 762 807 лева с Данък добавена стойност

Начин на финансиране и застраховане:

• Дългово финансиране до 1 655 659 лева - заем от финансова или кредитна институция/облигационен заем

• Финансиране от бюджета на Община Варна в размер до 107 148 лева

5. Проект " Спортен комплекс и благоустрояване в УПИ " за парк и състезателен терен “, кв. 36 по проекта на 24 м.р. на гр. Варна /ПИ 10135.2554.158 и ПИ 10135.2554.155 по КК/ с адрес ул. " Студентска ", гр. Варна “.

Предназначение: Изграждане на състезателен комплекс със модерни условия за упражняване на разнообразни типове всеобщ спорт за жителите на кв. " Левски “, който да обезпечава сигурност и досегаемост за всички ползватели, в това число и за ползвателите с увреждания.

Стойност на плана: до 2 187 267 лева с Данък добавена стойност

Начин на финансиране и застраховане:

• Дългово финансиране до 2 063 571 лева - заем от финансова или кредитна институция/облигационен заем

• Финансиране от бюджета на Община Варна – до 123 696 лева

6. Проект " Изграждане, главен ремонт и реорганизация на спортни и фитнес площадки навън в учебните заведения на територията на община Варна “

Предназначение: Привеждане на съществуващите спортни площадки в учебните дворове в сходство с нормативите за обособените типове спорт, основаване на условия за спорт на учениците и популацията и пълноценно потребление на свободното време на младежите, възстановяване на инфраструктурата в учебните дворове.

Стойност на плана: 5 334 000 лева с Данък добавена стойност

Начин на финансиране и застраховане:

• Дългово финансиране до 5 334 000 лева - заем от финансова или кредитна институция/облигационен заем

7. Проект " Основен ремонт и реорганизация на площадки за игра навън и спорт в детски градини и детски ясли на територията на община Варна “

Предназначение: Привеждане на съществуващите площадки за игра навън и спорт в детски градини и детски ясли в сходство с условията на нормативната уредба за обезпечаване на безвредни условия за игра навън и повишение качеството на виталната среда за децата, възстановяване на инфраструктурата в прилежащите дворове.

Стойност на плана: 4 401 912 лева с Данък добавена стойност

Начин на финансиране и застраховане:

• Дългово финансиране в размер до 4 356 000 лева - заем от финансова или кредитна институция/облигационен заем

• Финансиране от бюджета на Община Варна до 45 912 лева

8. Проект " Рехабилитация/основен ремонт на улична мрежа на територията на община Варна “

Предназначение: Подобряване на инфраструктурата и образа на градската среда, възстановяване на експлоатационните характерности на улици/участъци от улична мрежа, основаване на налична, удобна и безвредна среда за жителите и гостите на Община Варна.

Стойност на плана: до 20 000 000 лева с Данък добавена стойност

Начин на финансиране и застраховане:

• Дългово финансиране в размер до 17 000 000 лева с Данък добавена стойност - заем от финансова или кредитна институция/облигационен заем

• Финансиране от бюджета на Община Варна до 3 000 000 лева с Данък добавена стойност

9. Проект " Реконструкция и рационализация на Зоопарк Варна “

Предназначение: Модернизиране и реорганизация на зоопарка в сходство на нормативните условия и стандарти, превръщането му в привлекателно място за отдих и забавление за жителите и гостите на града.

Стойност на плана: 1 200 000 лева с Данък добавена стойност

Начин на финансиране и застраховане:

• Финансиране със заем от Фонд за градско развиване за Северна България (финансов медиатор на " Фонд управител на финансови принадлежности в България " ЕАД) до 1 200 000 лева

10. Проект " Подобряване на обществената инфраструктура в гр. Варна “

Предназначение: Осигуряване на подобаваща общинска инфраструктура за даване на обществени услуги в общността – " Кризисен център за деца “ и " Приют за краткотрайно настаняване на бездомни и обществено слаби лица “.

Стойност на плана: 2 473 741 лева

Начин на финансиране и застраховане:

• Безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма " Региони в напредък “ 2014-2020 за възможни разноски в размер до 1 924 619 лева.;

• Дофинансиране на неприемливи разноски от Община Варна до 549 122 лева в т.ч.; дългово финансиране до 500 935 лева - заем от “Фонд за органите на локално самоуправление в България – ФЛАГ " ЕАД)/заем от финансова или кредитна институция/облигационен заем

• Финансиране от бюджета на Община Варна до 48 187 лева.;

• Мостово финансиране на възможни разноски до възобновяване им от Управляващия орган в размер до 384 924 лева – предплатено финансиране по реда на Данък добавена стойност 6 от 2011 г./заем от “Фонд за органите на локално самоуправление в България – ФЛАГ " ЕАД/заем от друга финансова или кредитна институция.

11. Проект " Ремонт, реорганизация и рационализация на постройка филиал ТМПЦ – Варна “

Предназначение: Модернизация на културната инфраструктура и възстановяване изискванията за достъп до културен живот посредством реорганизация, възобновяване и обзавеждане на постройката на филиал ТМПЦ-Варна.

Стойност на плана: 7 163 218 лева

Начин на финансиране и застраховане:

• Безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма " Региони в напредък “ 2014-2020 за възможни разноски в размер до 5 730 574 лева.;

• Финансиране със заем от Фонд за градско развиване за Северна България (финансов медиатор на " Фонд управител на финансови принадлежности в България " ЕАД) в размер до 1 432 644 лева

• Мостово финансиране на възможни разноски до възобновяване им от Управляващия орган в размер до 573 057 лева – предплатено финансиране по реда на Данък добавена стойност 6 от 2011 г./заем от “Фонд за органите на локално самоуправление в България – ФЛАГ " ЕАД/заем от друга финансова или кредитна институция

12. Проект " Модернизация на културна инфраструктура в град Варна – НЧ “Петко Рачев Славейков 1928 “

Предназначение: Модернизация на културната инфраструктура на град Варна и възстановяване на изискванията за достъп до културен живот.

Стойност на плана: 593 060 лева

Начин на финансиране и застраховане:

• Безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма " Региони в напредък “ 2014-2020 за възможни разноски в размер до 473 011 лева.;

• Финансиране със заем от Фонд за градско развиване за Северна България (финансов медиатор на " Фонд управител на финансови принадлежности в България " ЕАД) в размер до 83 473 лева

• Дофинансиране на неприемливи разноски от бюджета на Община Варна до 36 576 лева

13. Проект " Реставрация, консервация и социализация на туристически обекти в община Варна “

Предназначение: Опазване и разпространение на културното завещание и възстановяване на конкурентноспособността на българския културен туризъм, посредством развиването на районния туризъм.

Стойност на плана: 9 779 150 лева

Начин на финансиране и застраховане:

• Безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма " Региони в напредък “ 2014-2020 за възможни разноски в размер до 4 889 575 лева.;

• Финансиране със заем от Фонд за градско развиване за Северна България (финансов медиатор на Фонд управител на финансови принадлежности в България " ЕАД) в размер до 4 889 575 лева

• Мостово финансиране на възможни разноски до възобновяване им от Управляващия орган в размер до 977 915 лева – предплатено финансиране по реда на Данък добавена стойност 6 от 2011 г./заем от “Фонд за органите на локално самоуправление в България – ФЛАГ " ЕАД/заем от друга финансова или кредитна институция

Обезпечение на дълга:

• При заем от “Фонд за органите на локално самоуправление в България – ФЛАГ " ЕАД - основаване на залог върху вземанията на Община Варна по Договора за безплатна помощ, подписан с Управляващия орган на съответната Оперативна стратегия, постъпващи по банкова сметка, вземанията за наличностите по която, сегашни и бъдещи, също са обект на необикновен залог и основаване на залог върху сегашни и бъдещи парични вземания, представляващи сегашни и бъдещи доходи на Община Варна, по член 45, алинея 1, т. 1, букви от " а “ до " ж “ от Закон за обществените финанси и бюджетните взаимоотношения на Община Варна по член 52, алинея 1 от Закона за обществените финанси, постъпващи по банкова сметка, вземанията за наличностите по която, сегашни и бъдещи, също са обект на необикновен залог.

• При заем от Фонд за градско развиване за Северна България, заем от финансова или кредитна институция - основаване на
залог върху сегашни и бъдещи лични доходи на Община Варна

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР