Varna24.bg
Много съжалявам за случилото се, това бяха най-близките ми приятели,

Varna24.bg Много съжалявам за случилото се, това бяха най-близките ми приятели, ...

Петър Маринашки: Най-искрени съболезнования, това е най-тежката загуба

Varna24.bg "Много съжалявам за случилото се, това бяха най-близките ми приятели, били сме всеки ден заедно. Много ми е тежко. Не съм употребил наркотици преди да седна зад волана, нямам спомен за скоростта, не беше висока. Не мога да си обясня инцидента. На родителите бих изказал най-искрени съболезнования, това е най-тежката загуба".

Това каза преди минути пред камерата на Plovdiv24.bg Петър Маринашки, чието дело в крайна сметка бе отложено за 16 юли.

Обвинителният акт спрямо него е за това, че на 11 ноември 2020 г., на път  III – 375,  км 29 + 500 - Пещера – Пловдив, при управление на лек автомобил, марка БМВ, с пловдивска регистрация, е нарушил правилата за движение по Закона за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смърт на Тодор Бараков, на 16 г., и Виктор Василев, на 17 г., както и средна телесна повреда на Н.Л., на 16 г., довела до трайно затруднение на движенията на дясната му ръка, като деянието е извършено след употреба на наркотично вещество – марихуана, и е настъпила смърт на повече от едно лице и средна телесна повреда на едно лице – престъпление по чл. 343, ал.4, вр. ал. 3, вр. чл. 342, ал. 1 от Наказателния кодекс. 

На 11 ноември 2020 г., около 15,20 ч., след като бил употребил марихуана, обвиняемият Петър Маринашки, с управлявания от него лек автомобил, марка БМВ, тръгнал от Стамболийски към Пловдив. В автомобила пътували и пострадалите Тодор Бараков, Виктор Василев, Н.Л. и Г.Н. - негови приятели. На предна дясна седалка се намирал Н.Л., зад водача бил седнал Г.Н., в средата - Виктор Василев и до него Тодор Бараков. На изхода за с. Кадиево, обл. Пловдив, шофьорът спрял за кратка почивка, след което всички продължили към гр. Пловдив. 

Когато стигнали района на км 29+500 на пътя Пещера – Пловдив, Петър Маринашки управлявал автомобила с около 98 км/ч. През това време Н.Л. гледал в телефоните си, а останалите разговаряли и се смеели. За кратко, шофьорът обърнал глава към задната седалка, като това отклонило вниманието му и автомобилът леко се изместил вляво към осевата линия. Той се опитал да го изправи, но навил волана по-рязко, от което задната част на колата поднесла. 

Въпреки че се движел по прав участък, обвиняемият Петър Маринашки изгубил управление, не успял да овладее зигзагообразните движения на задната част на колата, излязъл от очертанията на пътното платно и в областта на задна дясна врата се блъснал в крайпътно дърво. Автомобилът се установил на 7- 8 метра от дървото. Преминаващи шофьори подали сигнал на 112. На място пристигнал екип на Спешна помощ и полицейски служители. В резултат на пътнотранспортното произшествие починали Виктор Василев и Тодор Бараков, а на Н.Л. и Г.Н., на 17 г., били причинени съответно средна и лека телесна повреда. 

Според заключението на техническата експертиза основна причина за настъпилото пътнотранспортно произшествие е загубата на контрол над автомобила. Маринашки е дал за анализ кръвна проба, която е доказала употребата на наркотично вещество – марихуана, според изготвената съдебна химикотоксикологична експертиза. Няма установено наличие на алкохол в кръвта му.   

Обвиняемият Петър Маринашки е притежавал СУМПС от 31 май 2019 г. Той не е осъждан. Спрямо него е взета мярка за неотклонение "гаранция“ в размер на 2 000 лева. С постановление на наблюдаващия прокурор, на основания чл. 69а, ал. 1 от НПК, е отнето  свидетелството за управление на обвиняемия. 

Предвиденото от закона наказание за извършеното деяние е лишаване от свобода от 3 до 15  години и лишаване от право да управлява моторно превозно средство.

За да гледате видеото, трябва да активирате Javascript.

Източник: varna24.bg