Varna24.bg Къщата на Антон Новак, създателят на Морската градина, тъне

...
Varna24.bg Къщата на Антон Новак, създателят на Морската градина, тъне
Коментари Харесай

Тъжно: Изтърбушиха къщата на Антон Новак в Морската градина и я превърнаха в сметище

Varna24.bg Къщата на Антон Новак, основателят на Морската градина, тъне в бедност. Цялата постройка е изрисувана в графити, вратите са разрушени, пространствата са цялостни с отпадъци, а прозорците са потрошени, видя кореспондент на  Varna24.bg.

Недопустимо е един от знаците на Варна вместо атракция да бъде язва в сърцето на Морската градина, разясниха варненци, които минават от там.

Припомняме, че при започване на април с съвсем пълно мнозинство Общинският съвет във Варна даде единодушие Общината да придобие безплатно от страната ръководството върху къщата на Антон Новак  Решението е в осъществяване на част от програмата на локалната администрация за запазване на културно-историческото завещание на града.

Идеята е  къщата, намираща се в историческото ядро на Морската градина, да бъде превърната в музей на Антон Новак. Предвижда се средствата, нужни за нейната реорганизация и реституция, да бъдат обезпечени по разнообразни оперативни стратегии.

Сградата е строена при започване на предишния век особено за чешкия паркостроител. Освен за основаването на Морската градина Новак има заслуги и за цялостния озеленителен проект на Варна, курорта " Св. Св. Константин и Елена " и двореца " Евксиноград ".

Историята напомня, че Новак освен създава Морската градина на град Варна – той проектира всички градини в града – градинката сред двете здания на театъра (тогава наречена Градската градина), парковете на Музея " Владислав Варненчик “ и на Девическата гимназия (днес – РИМ), озеленяването край църквите и по улиците на града.

Новак основава и парка при Аспаруховия вал, парка при църквата " Света Петка “, градините на Катедралния храм " Успение Богородично “, парка при църквата " Свети Николай “, парка при Арменското учебно заведение.

За уреждането на парка при Музея " Владислав Варненчик “, Антон Новак получава медал " За гражданска заслуга “ от държавното управление на Полската република.

Тридесет и пет години той влага в благоустройството на града и управлява общинската работа за озеленяване.

Управител е на Морската градина във Варна от 1895 г. Създава и дребен разсадник в днешната околност " Боровец “, край Варна.

Завършва живота си в беднотия.

Около 2000 година първият варненски паркостроител се снабди с монумент в Морската градина, а пролетта на 2009 година на него е наречено площадчето сред входа на Морската градина с фамозната колонада и Фестивалния комплекс.  
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР