Varna24.bg Иво Бонев, председател на Съюза на хлебарите и сладкарите

Varna24.bg Иво Бонев, председател на Съюза на хлебарите и сладкарите ...

Иво Бонев: Скочи ли цената на тока, скача и цената на хляба във Варна.

Varna24.bg Иво Бонев, председател на Съюза на хлебарите и сладкарите във Варна.

Г-н Бонев, ще скочи ли цената на хляба във Варна?
- Към момента има неяснота в пазара на електроенергия, тъй като по мои данни в края на миналата година са прекратени лицензите на посредниците и ние като крайни потребители сме изправени пред два варианта, да работим на свободния пазар или на регулирания. И тъй като материята е не само сложна, но и доста объркваща, засега ще уточня само, че нямаме някаква ясна представа каква точно ще бъде цената на електроенергията и откога ще бъде евентуално вдигната. Това, което можем да прогнозираме и да коментираме в момента са числа, които се хвърлят по медиите - между 30 и 60% че ще е поскъпването на тока. Оттук като производител ще ви кажа, че разходите за енергия в едно производство са между 3 и 12%. Амплитудата е голяма, защото зависи от това каква е енергията дали е газ, ток или други алтернативни източници. Зависи още от обема на производството, от броя работна ръка, транспортните разходи и др. Ако сметнем, че средният разход е 7% за електроенергия, при поскъпването й между 30 и 60% чисто математически можем да направим бърза прогноза, колко ще се вдигне цената на хляба и закуските. Но цената на крайния продукт не е въпрос само на математика и има още един много важен фактор, който ще повлияе върху цената на крайния продукт. Това е цената на нашите суровини като брашна, масла, какао, захар, сол, мая, подобрители и др. Ако цената на промишления ток скочи, тя ще скочи към всички и ние ще получаваме тия суровини на по-високи цени. Тук вече всеки един от нас като производител ще си направи за себе си калкулация за разходите и разчитайки на своята конкретна ценова политика ще коригира цените във възходящ ред. Никой от нас с особено голямо желание не би вдигнал цените. Вдигането на цената обикновено става, когато сме изчерпали всички други компенсаторни методи. Когато вдигнеш цена и се появиш на пазара ставаш неконкурентноспособен, особено ако си първи. Много е сложно и деликатно, затова аз не мога да дам прогноза с колко ще се вдигне цената на хляба и закуските. Все още е неясна ситуацията, но ако има промяна, икономическата логика подсказва, че ще се стигне неминуемо до скок на цените.

- Имате ли информация от кога евентуално се очакват промените?
- Казват че от 1 февруари ще стане ясно, но не е ясно с колко ще скочи тока и дали ще се плаща на по-висока цена със задна дата от 1 януари. Това също е много важно. Освен това правителството излезе с информация, че ще подпомагат бизнеса, че има заделени пари. Това е интересно и важно, но възникват няколко въпроса. По еднакъв начин ли ще бъдат компенсирани търговци и производители и различните производители като величина? Не можем да сравним една баничарница с голям завод. Вторият въпрос, е какъв ще бъде механизмът, по който ние като предприемачи ще получаваме тези помощи.

- Имате ли алтернатива за доставка на енергия?
- Алтернативни източници винаги са съществували, но те минават през една голяма инвестиция в началото, така че особено за дребния бизнес почти няма алтернатива. Тук по-скоро топката е в хората, които се занимават с производство и продажба на електроенергия, защото там има сътресения. Аз разбирам, че са спрели лицензите на няколко фирми и очевидно, че ще има промяна.

Промените ще стимулират ли сивия сектор?

- Да, безспорно. Ние обаче сме в очакване да се приеме Закона за храните, който на първо четене е минал през Народното събрание и който, надяваме се чрез промените си, да съдейства не за изчезването, но поне за трайното намаляване на сивия сектор. В момента в нашия бранш сивия сектор е над 50%. 
Колко са засегнатите от евентуалното вдигане на тока варненски фирми във вашия бранш?
- Фирмите са около 100, които пряко се занимават с производство на тестени изделия и хляб. В това число влизат големите хлебозаводи, филиалите на колегите от Добрич, малките частни семейни пекарни. 
Може ли да се стигне до съкращения на хора или намаляване на заплатите в бранша като компенсация за цената на тестените изделия?

- Едва ли, защото ние и в момента сме на ръба на набирането на кадри по отношение на заетостта. Тежък е труда, не е много привлекателен, макар и благороден. Все пак произвеждаме насъщния, има връзка и с религията ни. Положителен е занаята ни, но за съжаление младите хора, които завършват специализираните училища във Варна, напускат почти веднага след като излязат от училище и си намират работа основно в Западна Европа - Испания, Италия, Германия. Така че ние не можем да разчитаме на тях. Старите кадри са в пенсия или натам вървят. Не са много желаещите да се учат, пак казвам нощно време е труда, има запрашеност, има шум. Освен това има и специфика в тоя занаят, не е за всеки. Поради тази причина се стараем да задържим всеки кадър. А да намаляваме заплати, при положение, че миналата година сме вдигнали с 15% заплащането и имахме желание с още толкова да вдигнем и тази година, също няма да стане. През летния сезон също ни е много трудно да задържим хората, които бягат в сферата на туризма. И като обобщим, че скочи минималната работна заплата, имаме да плащаме такси, трябва да стимулираме работещите в бранша с добро заплащане и скока на цената на тока, неминуемо ще има промени в цената на продукцията ни. С колко и кога предстои да разберем.

Източник: varna24.bg