Varna24.bg Иво Бонев, председател на Съюза на хлебарите и сладкарите

...
Varna24.bg Иво Бонев, председател на Съюза на хлебарите и сладкарите
Коментари Харесай

Иво Бонев: Скочи ли цената на тока, скача и цената на хляба във Варна

Varna24.bg Иво Бонев, ръководител на Съюза на хлебарите и сладкарите във Варна.

Г-н Бонев, ще скочи ли цената на хляба във Варна?
- Към момента има неизясненост в пазара на електрическа енергия, защото по мои данни в края на предходната година са прекъснати лицензите на медиаторите и ние като крайни консуматори сме изправени пред два разновидността, да работим на свободния пазар или на контролирания. И защото материята е освен комплицирана, само че и много объркваща, към този момент ще уточня единствено, че нямаме някаква ясна визия каква тъкмо ще бъде цената на електрическата енергия и от кой момент ще бъде вероятно вдигната. Това, което можем да предвиждаме и да разясняваме сега са цифри, които се хвърлят по медиите - сред 30 и 60% че ще е повишаването на тока. Оттук като производител ще ви кажа, че разноските за сила в едно произвеждане са сред 3 и 12%. Амплитудата е огромна, тъй като зависи от това каква е силата дали е газ, ток или други различни източници. Зависи още от размера на производството, от броя работна ръка, транспортните разноски и други Ако сметнем, че междинният разход е 7% за електрическа енергия, при повишаването й сред 30 и 60% чисто математически можем да създадем бърза прогноза, какъв брой ще се вдигне цената на хляба и закуските. Но цената на крайния артикул не е въпрос единствено на математика и има още един доста значим фактор, който ще повлияе върху цената на крайния артикул. Това е цената на нашите първични материали като брашна, масла, какао, захар, сол, квас, подобрители и други Ако цената на промишления ток скочи, тя ще скочи към всички и ние ще получаваме тия първични материали на по-високи цени. Тук към този момент всеки един от нас като производител ще си направи за себе си калкулация за разноските и разчитайки на своята съответна ценова политика ще поправя цените във прогресивен ред. Никой от нас с изключително огромно предпочитание не би вдигнал цените. Вдигането на цената нормално става, когато сме изчерпали всички други обезщетителни способи. Когато вдигнеш цена и се появиш на пазара ставаш неконкурентноспособен, изключително в случай че си първи. Много е комплицирано и внимателно, по тази причина аз не мога да дам прогноза с какъв брой ще се вдигне цената на хляба и закуските. Все още е неразбираема обстановката, само че в случай че има смяна, икономическата логичност подсказва, че ще се стигне неизбежно до скок на цените.

- Имате ли информация от по кое време вероятно се чакат измененията?
- Казват че от 1 февруари ще стане ясно, само че не е ясно с какъв брой ще скочи тока и дали ще се заплаща на по-висока цена със задна дата от 1 януари. Това също е доста значимо. Освен това държавното управление излезе с информация, че ще подкрепят бизнеса, че има заделени пари. Това е забавно и значимо, само че пораждат няколко въпроса. По идентичен метод ли ще бъдат обезщетени търговци и производители и другите производители като големина? Не можем да съпоставим една баничарница с огромен цех. Вторият въпрос, е какъв ще бъде механизмът, по който ние като бизнесмени ще получаваме тези помощи.

- Имате ли опция за доставка на сила?
- Алтернативни източници постоянно са съществували, само че те минават през една огромна инвестиция първоначално, тъй че изключително за дребния бизнес съвсем няма опция. Тук по-скоро топката е в хората, които се занимават с производство и продажба на електрическа енергия, тъй като там има разтърсвания. Аз разбирам, че са спрели лицензите на няколко компании и явно, че ще има смяна.

Промените ще подтикват ли сивия бранш?

- Да, несъмнено. Ние обаче сме в очакване да се одобри Закона за храните, който на първо четене е минал през Народното събрание и който, надяваме се посредством измененията си, да спомага не за изгубването, само че най-малко за трайното понижаване на сивия бранш. В момента в нашия отрасъл сивия бранш е над 50%. 
Колко са засегнатите от възможното повдигане на тока варненски компании във вашия отрасъл?
- Фирмите са към 100, които директно се занимават с произвеждане на тестени произведения и самун. В това число влизат огромните хлебозаводи, филиалите на сътрудниците от Добрич, дребните частни фамилни пекарни. 
Може ли да се стигне до съкращения на хора или понижаване на заплатите в сектора като отплата за цената на тестените произведения?

- Едва ли, тъй като ние и сега сме на ръба на набирането на фрагменти във връзка с заетостта. Тежък е труда, не е доста прелъстителен, въпреки и доблестен. Все отново произвеждаме насъщния, има връзка и с религията ни. Положителен е занаята ни, само че за жалост младежите, които приключват профилираните учебни заведения във Варна, напущат съвсем незабавно откакто излязат от учебно заведение и си намират работа главно в Западна Европа - Испания, Италия, Германия. Така че ние не можем да разчитаме на тях. Старите фрагменти са в пенсия или натам вървят. Не са доста искащите да се учат, отново споделям нощно време е труда, има запрашеност, има звук. Освен това има и специфичност в тоя поминък, не е за всеки. Поради тази причина се стараем да задържим всеки кадър. А да понижаваме заплати, в случай, че предходната година сме вдигнали с 15% заплащането и имахме предпочитание с още толкоз да вдигнем и тази година, също няма да стане. През летния сезон също ни е доста мъчно да задържим хората, които бягат в областта на туризма. И като обобщим, че скочи минималната работна заплата, имаме да плащаме такси, би трябвало да подтикваме работещите в сектора с положително възнаграждение и скока на цената на тока, неизбежно ще има промени в цената на продукцията ни. С какъв брой и по кое време следва да разберем.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР