Варна. Започва мащабен ремонт и реконструкция на бившите общежития на

...
Варна. Започва мащабен ремонт и реконструкция на бившите общежития на
Коментари Харесай

Във Варна ще заработи нов приют за временно настаняване на бездомни хора, както и кризисен център за деца в риск

Варна. Започва огромен ремонт и реорганизация на някогашните общежития на СУПЦ във Варна. Това съобщи на конференция Таня Василева, шеф на дирекция „ Социални действия “ в община Варна, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ - Варна . Главната цел на плана е обезпечаването на подобаваща обществена инфраструктура за лицата, ползващи обществени услуги на територията на община Варна.

„ Проектът ще сплотява две обществени услуги. Първата услуга е подслон за краткотрайно настаняване на бездомни и обществено слаби лица, чийто потенциал ще бъде 50 места.

Втората услуга, която предвиждаме е построяването на спешен център за деца, който ще бъде с потенциал 20 места.

За задачата предвиждаме двете общежития – блок А и блок Б да бъдат напълно ремонтирани и реконструирани, тъй че да дават отговор на потребностите на лицата, които ще бъдат настанени там.
Освен това в приюта за обществено слаби лица ще бъдат проведени действия за интеграцията на хората, подпомагане за намиране на работа, съвещания за административни услуги и психическа поддръжка.

С бездомните и обществено слабите хора ще работят психолози и обществени служащи, с цел да могат тези лица, които са настанени в приюта да намерят своето място в публичния живот на Варна “, сподели още Таня Василева.

По отношение на спешния център за деца, Василева съобщи, че в него ще бъдат настанявани деца, които са в риск в фамилиите си и надлежно институциите са подхванали ограничения за протекция в спешни центрове.

„ С децата ще се работи интензивно и най-много ще се търсят благоприятни условия за връщането им в фамилиите, само че едвам след превъзмогване на риска, който съществува за тях “, безапелационна бе Таня Василева.

Експертът напомни, че с изключение на услугата за настаняване на бездомни лица в приюта, то община Варна развива и локална услуга още веднъж ориентирана към хората в потребност.

„ По този метод ще имаме към този момент 2 услуги в общината, които ще действат редом “, сподели още експертът.

Финансирането на плана е по Оперативна стратегия „ Региони в напредък 2014-2020 “, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския фонд за районно развиване.

Бенефициент е Община Варна, а общата стойност на плана е 3 311 011,19 лв..

Десислава ВАСИЛЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР