Варна. Зад нарушения растеж в детска възраст обикновено се крие

...
Варна. Зад нарушения растеж в детска възраст обикновено се крие
Коментари Харесай

Проф. д-р Виолета Йотова, д.м.н., детски ендокринолог: Зад нарушения растеж в детска възраст обикновено се крие сериозно заболяване

Варна. Зад нарушавания напредък в детска възраст нормално се крие съществено заболяване. Това сподели проф. доктор Виолета Йотова, д.м.н., шеф на Първа детска клиника в болница „ Света Марина “ във Варна, на конференция във връзка седмицата за повишение на осведомеността за растежа на децата, която се отбелязва от 16 до 22 септември в редица страни по света, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . Инициативата е на огромна американска пациентска фондация, а сега се поддържа и от международната федерация на организации и сдружения, които се занимават с отклонения в растежа, добави проф. Йотова. „ Тяхната угриженост е обвързвана с два съществени обстоятелството – към момента доста постоянно в здравната процедура и в културата на множеството народи и нации отклоненията в растежа се схващат като козметичен проблем и рядко зад тях се откриват болесттите, които извънредно постоянно провокират отклонения в растежа. Растежът е стеснен развой и приключва с края на пубертетното развиване – към 15-16-годишна възраст. Времето за деяние е малко и в случай че някои чака детето да порасне, то няма да има опция да бъде лекувано. Идеята на седмицата за повишение на осведомеността за растежа на децата е да разбираем на света, че растежът е лимитиран по време, че зад нарушавания напредък нормално се крие съществено заболяване, което по-рядко е ендокринно, а ранното разкриване води до добър резултат от лекуването “, съобщи проф. Виолета Йотова. Тя акцентира, че следенето на физическия напредък е значима стъпка към наблюдаване на здравето на децата. Забавянето на растежа, даже ускореният напредък, може да бъде ранен индикатор за главното здравно заболяване. Проследяването на растежа във времето е значимо, тъй като оказва помощ да се разпознават трендовете, добави проф. Виолета Йотова.
Във връзка с отбелязването на седмицата за повишение на осведомеността за растежа на децата до 14.00 часа в кабинет 304 и в кабинет 208 ДКЦ „ Св. Марина “ се организират безвъзмездни прегледи за разкриване на проблеми с растежа в детска възраст. Прегледите ще бъдат осъществени от детски ендокринолози и се организират в границите на Световната седмица за повишение на осведомеността за растежа, като част от акцията „ GrowInform ”, която започва тъкмо преди една година в УМБАЛ „ Св. Марина “ във Варна и се организира за първи път в България.
Д-р Виолета Йотова заяви също, че над 140 деца са обхванати в акцията за ранно разкриване и лекуване на положения с проблематичен напредък „ GrowInform ”. Мащабната акция за ранното разкриване и навременно лекуване на положения с проблематичен напредък „ GrowInform ” е стартирала в УМБАЛ „ Св. Марина “ – Варна през 2017 година и се организира за първи път в България. Тя има за цел ранното разкриване и навременното лекуване на положения, свързани с проблематичния напредък при децата, посочи проф. Йотова. Проследяването на физическия напредък е значима стъпка към наблюдаване на здравето на детето. Забавянето на растежа или ускореният напредък могат да бъдат ранен индикатор за заболяване. Проследяването на растежа във времето при децата е значимо, тъй като оказва помощ освен да се отчетат трендовете, само че и да се предприеме съответно лекуване, добави проф. Йотова. До момента рамките на акцията детските ендокринолози са прегледали гратис пациенти в 10 града в страната, които имат над 110 000 детско население – от 0 до 18 години. Освен Варна, са посетени градовете Шумен, Разград, Бургас, Габрово, Велико Търново, Горна Оряховица, Бургас, Сливен и Ямбол, като са прегледани общо 146 деца на възраст от 2 до 18 години. При 52 от тях са открити отклонения. „ 34 от тези деца са със болести, при 22 се постанова в допълнение следене, а при 12 деца е почнало сполучливо лекуване. Най-големият триумф за нас е снижаването на възрастта при диагноза “, уточни проф. Виолета Йотова. Тя означи, че междинната възраст на диагностицираните посредством плана „ GrowInform ” е 8,7 години, което демонстрира, че възрастта при диагноза е снижена с три години.
По думи на доктор Виолета Йотова над 2/3 от децата с проблеми в растежа са недиагностицирани. Това се дължи на слаба осведоменост на общопрактикуващите лекари и родителите, регистрират специалистите. Проф. Виолета Йотова съобщи, че УМБАЛ „ Света Марина “ във Варна, с помощта на Медицински университет – Варна, е единственото лечебно заведение в България, където цялостната диагностика се прави без възнаграждение от страна на фамилията. „ Няма друго лечебно заведение в страната, което да обезпечава това. В резултат на упоритата си, към този момент над 20-годишна работа, успяхме да организираме бързо, елементарно и гратис да се случва това, което би се случило в една европейска клиника. Това е наше обвързване и по линия на присъединяване ни в Европейска мрежа за редки заболявания. Ние към този момент сме обозначени като експертен център по недостиг на растежен хормон от 2018 година имаме обвързване вярно и добре да лекуваме тези пациенти “, добави проф. Йотова. Тя посочи, че през идната седмица следва одит на място във връзка с дейностите в тази посока, като предварителната оценка е позитивна – 94,7%. „ За България това е голямо достижение “, означи проф. Виолета Йотова.
Тя разяснява, че диагностицираните и лекувани деца с нарушавания в растежа са съсредоточени главно в София и Варна, до момента в който в останалата частна страната липсва задоволително осведоменост. Проф. Йотова означи, че при стартирането на огромната акция за ранното разкриване и навременно лекуване на положения с проблематичен напредък „ GrowInform ” през 2017 година, която се организира за първи път в България, екипите са следили какво ще се случи, до момента в който в този момент родителите сами ги търсят. Проф. Йотова акцентира, че има районна централизация на диагностицираните и лекувани деца, които са съсредоточени главно във Варна и София. Поради тази причина през идната година в Плевен ще започва народен план, посредством който в градовете Плевен и Пловдив ще бъдат основани комисии. „ Вече имаме позитивно мнение на националната каса. В Плевен имаме 6 диагностицирани деца, само че към момента имаме родители, които сами от интернет научават диагнозата. Последният случаи е на 12 -годишно момиче със синдром на Търнър. Това не е добре да се случва, при този синдром би трябвало най-късно на 4-годишна възраст да имаме диагноза и тогава съвсем никой няма да отличи това дете от неговите здрави връстници. Би следвало самата здравна система и цялото общество да имат визия. Затова желаеме да създадем казуса съвременен и благодарение на акция това се случва “, добави проф. Йотова. Тя акцентира, че на уеб страницата на плана „ GrowInform ” има калкулатор за растежа и всеки, който се съмнява за отклоняване, може да направи инспекция. „ Най ни е мъчно с тези родители, които желаят да си създадат „ дизайнерско “ дете. Не харесват личния си растеж, детето им се вижда нисичко, само че не трябва такива деца да бъдат закачани, те са част от естественото многообразие на света “, уточни проф. Виолета Йотова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР