Варна. XVIII издание на Европейския музикален фестивал Варна за втора

...
Варна. XVIII издание на Европейския музикален фестивал Варна за втора
Коментари Харесай

XVIII издание на Европейския музикален фестивал Варна за втора поредна година ще бъде в есенен формат

Варна. XVIII издание на Европейския музикален фестивал Варна за втора поредна година ще бъде в есенен формат, оповестиха уредниците .. В няколко мощни събития шефът на фестивала Мария Кондова е събрала очакванията за вълнуващи срещи с изкуството в концертните зали през септември и октомври.

С началото на 22 септември в Зала 1 на Фестивалния комплекс ще влезе духът на артистичната провокация - с една от най-търсените по сцените на Европа и света саксофонни обединения - квартет „ Сигнум ” от Германия, които са обичани и от българската аудитория. Варна се влюби в тях след фурора на гастрола им на ММФ “Варненско лято ” преди три години. Сега те идват дружно с пианиста експериментатор Кай Шумахер и с най-новия си концертен план - “Goldberg nights ”. Той е въодушевен от фамозните вариации на Бах, само че включва и аранжирани произведения на Шуберт, Шопен, Гершуин, Райх и на самия пианист и композитор Кай Шумахер.

Концертът е от 19:00. Билетите са на цени от 15 до 40лв. и се оферират от касата на ФКЦ, мрежата на Ивентим и онлайн от www.eventim.bg и https://bit.ly/2Wqh74Q.
Специален жест на известните музиканти от “Сигнум ” ще бъде включването им в модула “Неформално обучение ” с майсторски клас за възпитаници от гимназиалния курс на НУИ “Добри Христов ” - Варна. Опитът на саксофонистите в интерпретацията на камерна музика и тайните на сполучливия контакт с публиката ще обогатят креативното израстване на идващото потомство млади музиканти.

Майсторският клас ще се организира на 24 септември в Концертната зала на НУИ “Добри Христов ”. Началото е в 16:30.

Младите дарования са във фокуса и на идващото събитие от фестивалната стратегия. На 8 октомври в Градската художествена изложба в границите на модула “Имена от бъдещето ” ще се срещнем с две от най-перспективните нови имена на българската музикална сцена - Йоана Русева, цигулка и Ивайло Василев, пиано. И двамата са лауреати на български и интернационалните състезания – извънредно надареният 13-годишен пианист Ивайло Василев е възпитаник от НМУ “Любомир Пипков ” - София, а изгряващата цигуларка Йоана Русева е студентка във Виенската консерватория. Проектът ще бъде показан и пред публиката в Добрич на 6 октомври с концепцията да разшири географията на фестивала и да доближи до нови публики. Концертът се осъществя в партньорство с Български камерен оркестър - Добрич, с диригент Иван Янакиев. Програмата е отдадена на 165 години от рождението на Моцарт.

Началото е в 19:00. Билетите са на цени от 10 и 15 лева

Естетският акцент на Европейския музикален фестивал Варна 2021 ще бъде на 10 октомври на Основна сцена във Варненската опера с концерта от модула “Musica da camera ” на вдъхновяващите виртуози Марио Хосен, цигулка, и Адриан Йотикер, пиано. Двамата ще свирят за първи път като тандем във Варна. Интерпретаторското изкуство на всеки един от двамата огромни инструменталисти и споделените им полезности във философското осмисляне на музикалната класика зареждат с креативна сила взаимните им гастроли и трансформират всяка среща с тяхното изкуство в докосващо сърцата прекарване за привилегированата аудитория. Те ще изпълнят интеграл на сонатите за пиано и цигулка от Брамс. Този нов концертен план на двамата именити реализатори ще бъде показан във Варна, а скоро по-късно - пред виенската аудитория на сцената на влиятелната зала Wiener Konzerthaus.

Началото на концерта е в 19:00. Билетите са на цени от 15 до 25 лева

След финала на фестивала уредниците от Елит проджектс мениджмънт ще предложат едно грандиозно прелъщение за меломаните във Варна и Североизточна България - на 16 октомври в Зала Конгресна на Двореца на културата и спорта ще бъде дълго чаканият концерт на Найджъл Кенеди, част от европейското турне “Kennedy meets Beethoven ”. Заедно със Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна виртуозът визионер ще сътвори същински празник за ценителите на класическия тон, отдаден на 250-годишнината на Бетовен. Публиката ще има удоволствието да чуе едно от коронните осъществявания на Кенеди - неговата интерпретация на цигулковия концерт на Бетовен - върхов шедьовър в този род и в цигулковото творчество за всички времена. Премиера за България ще има най-новото произведение на Кенеди - Концерт за цигулка и оркестър № 1 “Fur Ludwig Van ”.

Началото на концерта е от 20:00. Билетите са на цени от 35 до 85 лева

Европейският музикален фестивал Варна се провежда от организация „ Елит проджектс мениджмънт “. Изданието за 2021 година се реализира с финансовата поддръжка на Фонд Култура на Община Варна, Национален фонд “Култура ”
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР