Варна. Варненския и Великопреславски митрополит Йоан отслужи молебен за здраве

...
Варна. Варненския и Великопреславски митрополит Йоан отслужи молебен за здраве
Коментари Харесай

Варненския и Великопреславски митрополит Йоан отслужи молебен за здраве за Никулден

Варна. Варненския и Великопреславски митрополит Йоан отслужи молебен за здраве в храм „ Св. Николай Чудотворец “ за Никулден, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . Стотици варненци и посетители на града се бяха събрали пред храма, с цел да чуят приветствието на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан по отношение на днешния празник.
Пред храма се организира и боен обред, а след приключването му беше раздаден рибен курбан на жителите и гостите на град Варна, подготвен в походна кухня от готвачи от Военноморските сили.

Днес църквата уважава паметта на свети Николай Мирликийски Чудотворец, а в националния календар празникът е прочут като Никулден - един от най-големите български празници. Свети Никола, както е българското име на светеца, е уважаван като настойник на моряците, риболовците и необятните морски дълбини, както и на изпадналите в неволя корабокрушенци. Народното поверие гласи, че когато Господ разпределял света сред шестимата братя светци - св. Йоан, св. Илия, св. Василий, св. Петър, св. Атанас и св. Никола, за свети Никола останали моретата и океаните.

По традиция на Никулден българските риболовци и моряци слагат завършек на есенно-зимния лов на риба, а последният улов се принася в жертва на светеца. Заедно със своите фамилии те вземат участие в тържествена църковна литургия, след която се устройват общи празнични трапези, отдадени на светеца. На Никулден имен ден честват Николай, Никола, Николина, Нина, Нино, Николета, Ненка и Кольо.
Десислава ВАСИЛЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР