Варна. След година отсъствие международният фестивал Варна Лит се завръща.

...
Варна. След година отсъствие международният фестивал Варна Лит се завръща.
Коментари Харесай

Програмата на четвъртото издание на „Варна Лит” 2021 е вече факт

Варна. След година неявяване интернационалният фестивал „ Варна Лит ” се завръща. Четвъртото издание на платформата, която сплотява български и международни писатели, журналисти, художници, актьори, артисти и учители, ще се организира в интервала 1-5 юни във Варна с редица срещи навън с посетители от всевъзможни възрасти.Това оповестиха уредниците на фестивала.

Във времена на тествания „ Варна Лит ” желае да подсети, че героите са на всички места към нас и точно техните каузи от време на време въодушевяват най-красивите литературни истории. Затова и тематиката на четвъртото издание на изданието ще бъде „ Герои в този момент ”, а негови посетители ще бъдат някои от личностите, съумели с положителния си образец да вдъхнат убеденост, че и в най-мрачните моменти литературата и културата могат да бъдат избавление.

Затова и на 1 юни фестивалът ще бъде открит с връчване на премия „ Позиция ” на писателя по сърце и доктор по предопределение Людмил Станев, а по-късно три от най-талантливите женски пера в родната литература – Здравка Евтимова, Виктория Бешлийска и Мария Касимова-Моасе ще се опитат да поберат световете на книгите си в полемиката „ Език/Свят/Език ”. Водещ на събитието ще бъде изтъкнатият публицист Георги Тошев.

На 2 юни Захари Карабашлиев и Георги Господинов ще проведат диалог на тематика „ Минало/Бъдеще/Минало ” с модератор журналиста Георги Милков, а малко преди този момент ще се състои връчването на ученическия конкурс „ Герои в този момент ”.

Третият и четвъртият ден на фестивала ще подчертават върху създателите на детска литература – с креативен работилници, срещата диалог „ Деца/Възрастни/Деца “ с създателите Вера Асенова, Катя Антонова, Нуша Роянова и караоке с „ Маргаритка ” – планът на Виктория Терзийска, позната като Вики от „ Мастило ” и Яна Липованска.

Но с изключение на литературната сцена героите на „ Варна Лит ” 2021 ще завладеят и музикалната, както и огромния и дребния екран.

Специалните събития ще бъдат представянето на автобиографичната книга на Стефан Вълдобрев „ Книга за песните “ с акустичен концерт, а журналистът и публицист Георги Тошев ще опише артиста с историите на Цветана Манева, Татяна Лолова и Георги Парцалев.
Фестивалът ще приключи с прожекция на екранизацията на международния бестселър „ Човек на име Уве ”. Защото героите от време на време се крият там, където минимум чакаме!

„ Варна Лит ” 2021 се организира с поддръжката на Общински фонд „ Култура ” на Община Варна.
„ Варна Лит ” е интернационален книжовен фестивал с акцент върху детско-юношеската аудитория и детското четене. Благодарение на него през последните години актуалната литература „ влезе ” в класните стаи на над 60 учебни заведения и извънкласни школи не като наложителен предмет за проучване, а със своите най-различни лица — тези на най-хубави и известни създатели на модерна литература за деца, на документални книги за деца и юноши, художници, илюстратори, комикс и графити-артисти, блогъри; както дебютанти, по този начин и наложени писатели „ за възрастни ”, пробвали перото си и за най-млади читатели.

А част от съпътстващата стратегия за възрастни срещна посетителите на фестивала с родни и международни публични персони, изменящи всеки ден посредством делата си средата, в която живеем. „ Варна Лит ” се трансформира в неотменима част от културната стратегия на град Варна, разви се като годишно и предстоящо събитие, привличащо най-големите имена в литературата и изкуствата, трансформирайки всеки един от тях в другар на града и културен „ дипломат ”.

През 2019 година като част от изданието беше връчена и Европейска литературна премия „ Димитър Димов “, притежател на която стана френският публицист Жером Ферари.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР