Варна. С тържество и водосвет, отслужен лично от Варненския и

...
Варна. С тържество и водосвет, отслужен лично от Варненския и
Коментари Харесай

Рекрорът на МУ - Варна проф. Красимир Иванов: Горди сме, че всяка година прага ни прекрачват тези, които са успели да се преборят в условията на непрекъснато нарастваща конкуренция

Варна. С празненство и водосвет, отслужен персонално от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан през днешния ден публично беше открита академичната година в Медицинския университет във Варна, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . На церемонията, която стартира малко след 10 часа, участваха шефът на Военноморската болница, командирът на Военноморските сили, ректорът на Военноморското учебно заведение, ръководителят на Българския Червен кръст и шефът на Университетската болница „ Св. Марина “. „ Скъпи първокурсници, добре пристигнали в един от най-високотехнологичните университети в страната. Горди сме, че всяка година прага ни прекрачват тези, които са съумели да се преборят в изискванията на непрестанно възходяща конкуренция “, сподели в приветственото си слово ректорът на университета проф. Красимир Иванов.
Варненският и Великопреславски митрополит Йоан също пожела триумф на бъдещите медици. „ Вашата просвета изисква да видите и да пипнете. Бъдете постоянно на Вашите лекции и не пропускайте всеки един миг. Трябва да бъдете подготвени на една единствена цел – да помогнете на индивида. Желая Ви сърдечно и откровено да прегърнете тази специалност и да я носите почтено “, сподели още духовникът. През 2018 година в Медицинския университет във Варна своето образование стартира втори курс по специалността „ Военен доктор “. За да поздрави първокурсниците на церемонията участва доктор Венцеслав Мутафчийски, шеф на Военномедицинска академия – София. Той връчи на ректора проф. Красимир Иванов почетен плакет на началника на на ВМА. Той му подари и юбилейна карта, издадена във връзка 140-тата годишнина на здравната работа у на.
По време на церемонията първенците, получили най-високи оценки на кандидат-студентските изпити поставиха клетва за посвещение в медицината. Бъдещите лекари, стоматолози, фармацевти, акушери, медицински сестри и здравни експерти бяха облечени с бели престилки от сътрудниците си шестокурсници, с цел да бъдат алегорично приобщени към здравната общественост. Пресияна Болярова и Красимир Тодоров, които са отличниците на компетентност „ Медицина “ от Випуск 2018-та, прочетоха текста на клетвата. По традиция деканите на факултети посрещнаха всеки от студентите с самун и сол в образователните аудитории. На края на церемонията ректорът проф. Красимир Иванов поля алегорично с менче вода пътя на студентите, с цел да им върви през новата година. През 2018 година в Медицинския университет във Варна и филиалите във Велико Търново, Шумен и Сливен ще се образоват 1360 първокурсници. На 21 септември вторият випуск от бъдещи военни лекари следва да постави и своята военна клетва.
Диана СТОЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР