Варна. С официална церемония днес във Варна беше открито Европейското ...

Варна. С официална церемония днес във Варна беше открито Европейското

Откриха Европейското първенство по ветроходство във Варна

Варна. С публична гала през днешния ден във Варна беше намерено Европейското първенство по ветроходство в клас ILCA, съобщи кореспондент на Радио " Фокус "-Варна . 220 състезатели от 45 страни се впускат в схватка за европейското злато в двата олимпийски класа ILCA 6 и ILCA 7 във Варна. Това се явява първо съществено съревнование за новия олимпийски цикъл и в него се впускат както участници с положителни класирания от Токио, като Павлос Контидес от Кипър (4-ти) и Лине Флем Хост от Норвегия (8-ма), по този начин и свежа кръв в лицето на редица шампиони от младежките конгреси, които те първа ще атакуват олимпийското злато в Париж през 2024.

Начало на шампионата беше обещано с тържествена гала с присъединяване на държавния глава на Българска федерация по ветроходство Росен Марангозов, вице-държавния глава на EurILCA Златко Якелич, регионалния шеф Марио Смърков, ръководителя на съвета на шефовете на Пристанище Варна – Тихомир Тодоров. Поздравителен адрес изпрати и министърът на младежта и спорта от служебното държавно управление Андрей Кузманов.

Според уредниците една от големите изгоди от това семейство е опцията ветроходството да бъде популяризирано измежду децата и младежите като спортна дисциплинираност и това да докара повече от тях в българските клубове, като това би дало и надежди за огромни спортни триумфи за в бъдеще.

„ Впечатлен съм от организацията и от зоната на Пристанище Варна. От европейската асоциация оценяваме високо положените старания. “ – Златко Якелич, вице-държавен глава на EurILCA.
Главен арбитър на форума е българинът Тодор Иванов, а гонките ще започват всеки ден от 12:00ч. в зоната за отдих на Пристанище Варна, на метри от брега. Повечето от състезателите към този момент създадоха опознавателни гонки и чакат с неспокойствие конкуренцията, защото се чакат променливи изисквания, които ще им разрешат да покажат цялостния си боеприпас от умения.

Европейското първенство се провежда от Семеен кодекс „ Черно море Бриз “, Българска федерация по ветроходство с държавен глава Росен Марангозов, Министерство на младежта и спорта и Община Варна, с поддръжката на Пристанище Варна. Варна се готви за влиятелния конгрес от повече от три години, провеждайки три кръга от Европейската купа през 2018, 2019 и 2020 година

Източник: focus-news.net