Варна. През тази година зимната смъртност при пчелите, особено в

Варна. През тази година зимната смъртност при пчелите, особено в ...

Зооинж. Искрен Мутафов, Българска пчеларска развъдна асоциация: През тази година зимната смъртност при пчелите, особено в някои региони, е много по-висока от нормалната


Варна. През тази година зимната смъртност при пчелите, особено в някои региони на страната, е много по-висока от нормалната. Това заяви за Радио „Фокус“ – Варна зооинж. Искрен Мутафов, зам.-председател на Управителния съвет на Българската пчеларска развъдна асоциация. Мутафов допълни, че в предходни години смъртността при пчелите е била в порядъка на 5 до 15%, а през настоящата в някои населени места е била отчетена смъртност, която достига 95-97%.

„В едно от русенските села – Долно Абланово от 2000 пчелни семейства са останали едва няколко десетки“, даде за пример Мутафов.

На въпрос какви биха могли да са причините за високата смъртност при пчелите, Искрен Мутафов коментира, че това е много комплексен въпрос, чийто отговор все още не е категорично ясен.

„От колеги, при които им висока зимна смъртност при пчелите знам, че са дали проби, но все още не ми е известно да има готови резултати. Това което обаче ми съобщиха е, че български учени в областта на пчеларството са поели ангажимент към тях да анализират резултатите от изследванията и по този начин да установят причините за високата смъртност.
По мои наблюдения една от причините за високата смъртност при пчелите са неблагоприятните климатични условия, които имахме в края на лятото на 2020-та и най-вече дългата суша. Това затрудни както пчеларите, така и пчелните семейства, които не успяха да си набавят достатъчно протеинова храна, която пък трудно може да бъде компенсирана по изкуствен път.
Познавам много от хората в село Долно Абланово, като не малка част от тях имат пчелини и в други населени места, намиращи се на 5-10 км., но там зимната смъртност е много по-ниска. Според мен е малко вероятно да говорим за сбъркани пчеларски практики или грешки при отглеждането на пчелни семейства.
Възможно е да става въпрос и за някакъв вид натравяне. Такава масова зимна смъртност, която е концентрирана на едно място не виждам, от какво друго би мобла да бъде. Не ми се вярва да се дължи и на някакво епизодично заболяване, защото обхвата би бил много по-голям и щеше да има подобни случаи в други населени места и дори области.
Не знам обаче и дали това би могло да бъде доказано, просто ми звучи най-логично. Сигурно става въпрос за низ от няколко фактора и затова Ви казах, че проблемът е комплексен. Това че пчелите не успяха да си набавят достатъчно храна през лятото е способствало да имат по-нисък имунитет, а предходни години просто да са преодолявали това натравяне. Засега всичко е в света на догатките и чакаме резултатите“, каза още зооинж. Искрен Мутафов.

Той допълни, че толкова фрапантни данни за такава масова смъртност досега не са били съобщавани.

„Да, имали сме смъртност, но в такива размери, аз поне за толкова години не съм чувал“, каза експертът.

Десислава ВАСИЛЕВА

Източник: focus-news.net