Варна. През тази година зимната смъртност при пчелите, особено в

...
Варна. През тази година зимната смъртност при пчелите, особено в
Коментари Харесай

Зооинж. Искрен Мутафов, Българска пчеларска развъдна асоциация: През тази година зимната смъртност при пчелите, особено в някои региони, е много по-висока от нормалната

Варна. През тази година зимната смъртност при пчелите, изключително в някои райони на страната, е доста по-висока от естествената. Това съобщи за Радио „ Фокус “ – Варна зооинж. Искрен Мутафов, зам.-председател на Управителния съвет на Българската пчеларска развъдна асоциация. Мутафов добави, че в предишни години смъртността при пчелите е била в порядъка на 5 до 15%, а през актуалната в някои обитаеми места е била регистрирана смъртност, която доближава 95-97%.

„ В едно от русенските села – Долно Абланово от 2000 пчелни фамилии са останали едвам няколко десетки “, даде за образец Мутафов.

На въпрос какви биха могли да са аргументите за високата смъртност при пчелите, Искрен Мутафов разяснява, че това е доста сложен въпрос, чийто отговор към момента не е изрично явен.

„ От сътрудници, при които им висока зимна смъртност при пчелите знам, че са дали проби, само че към момента не ми е известно да има подготвени резултати. Това което обаче ми оповестиха е, че български учени в региона на пчеларството са поели ангажимент към тях да проучват резултатите от проучванията и по този метод да открият аргументите за високата смъртност.
По мои наблюдения една от аргументите за високата смъртност при пчелите са неподходящите климатични условия, които имахме в края на лятото на 2020-та и най-много дългата суша. Това затрудни както пчеларите, по този начин и пчелните фамилии, които не съумяха да си набират задоволително протеинова храна, която пък мъчно може да бъде обезщетена по неестествен път.
Познавам доста от хората в село Долно Абланово, като не дребна част от тях имат пчелини и в други обитаеми места, намиращи се на 5-10 км., само че там зимната смъртност е доста по-ниска. Според мен е малко евентуално да приказваме за сбъркани пчеларски практики или неточности при развъждането на пчелни фамилии.
Възможно е да става въпрос и за някакъв тип натравяне. Такава всеобща зимна смъртност, която е съсредоточена на едно място не виждам, от какво друго би мобла да бъде. Не ми се има вяра да се дължи и на някакво епизодично заболяване, тъй като обсега би бил доста по-голям и щеше да има сходни случаи в други обитаеми места и даже области.
Не знам обаче и дали това би могло да бъде потвърдено, просто ми звучи най-логично. Сигурно става въпрос за низ от няколко фактора и по тази причина Ви споделих, че казусът е сложен. Това че пчелите не съумяха да си набират задоволително храна през лятото е способствало да имат по-нисък имунитет, а предишни години просто да са преодолявали това натравяне. Засега всичко е в света на догатките и чакаме резултатите “, сподели още зооинж. Искрен Мутафов.

Той добави, че толкоз фрапантни данни за такава всеобща смъртност до момента не са били съобщавани.

„ Да, имали сме смъртност, само че в такива размери, аз най-малко за толкоз години не съм чувал “, сподели специалистът.

Десислава ВАСИЛЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР