Варна. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева стана посланик на

...
Варна. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева стана посланик на
Коментари Харесай

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева стана посланик на библиотеките

Варна. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева стана дипломат на библиотеките. Значката „ Посланик на библиотеките ” й бе връчена от името на библиотечната общественост по време на откриването на изложбата „ Аз съм мечтател… ” в Регионалната библиотека „ Пенчо Славейков ” във Варна, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . Изложбата е отдадена на Добрин Василев, организатор на Варненската градска общинска библиотека от 1928 до 1941 година, шеф от 1942 до 1953 година, основал другия облик на библиотеката като културен институт. Чрез персонални документи и артефакти тя демонстрира образа на общественика и създателя, създател на книгопис и история за Варна. Експозицията е част от самодейностите, свързани с отбелязването на 135-ата годишнина от основаването на библиотеката и 125-ата годишнина от рождението на нейния първи шеф Добрин Василев. На събитието участваха представители на държавната и локална власт, депутати и общественици.
„ Много се вълнувам, тъй като това е един от дребното мотиви, в които приказваме за духовното, за същинското, за човешкото, за книгата. Нещо, което изчезна от нашето всекидневие, като че ли като отворим таблети и компютри, забравяме за книгата. А книгата е нещо доста същинско “, уточни ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева при разкриване на изложбата. По думите й това, което възпитава библиотеката, не може да бъде реализирано от новите технологии. „ 135 години за съществуването на една библиотека е нещо доста огромно. Тази библиотека е знак на Варна, само че и знак на варненци, тъй като те са допринесели ужасно доста, с цел да съществува тази библиотека. Трябва да отдадем заслуженото на Добрин Василев, който направи по този начин, че тази библиотека да се развива. Изложбата е в негова чест и в чест на варненци, които са помагали със средства тази библиотека да я има “, сподели още Цвета Караянчева. Тя прикани работещите в институцията да продължат със сърце да пазят този храм на книжовността. „ Книгата е свещена, ние би трябвало да я запазим и да я предадем на нашите деца, да върнем любовта на децата към книгата “, добави Цвета Караянчева. Тя съобщи, че ще поддържа плана за изграждане на нова постройка на варненската библиотека, защото той ще е неповторим освен за града, само че и за цялата страна.
По-късно ръководителят на Народното събрание беседва с ръководителя на Фондация „ Международен балетен конкурс – Варна “ Димитър Димитров и членове на Управителния съвет на организацията и се срещна с направеното по построяването на варненския бул. „ Васил Левски “, което е най-големият инфраструктурен план на града.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР