Варна. Посещението беше интересно за нас от гледна точка на

...
Варна. Посещението беше интересно за нас от гледна точка на
Коментари Харесай

Контраадмирал Кирил Михайлов, ВМС, за визитата на белгийския си колега Уим Роберехт: Посещението беше интересно за нас от гледна точка на планове за придобиване на минни ловци

Варна. Посещението беше забавно за нас от позиция на бъдещите проекти на Военноморските сили (ВМС) за придобиване на нови минни ловци и опциите, които имат Военноморски сили на Белгия да ги поддържат. Това сподели командващият на Военноморските сили на Република България контраадмирал Кирил Михайлов, който посрещна в Щаба на Флота във Варна командира на Военноморския съставен елемент на Въоръжените сили на Кралство Белгия контраадмирал Уим Роберехт. Става въпрос за кораби втора ръка от същия клас като минен ловджия " Цибър ", с който разполагат Военноморските сили на страната ни, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Варна . " Ние в действителност чакаме в бъдеще задълбочаване на съдействието сред Военноморски сили на Белгия и на България. Особено в областта на поддръжката на този вид кораби, а също и в подготовката на екипажите за употребата им ", изясни контраадмирал Михайлов.
По думите му, белгийската страна демонстрира интерес към плана, който България води - " Модулен детайл за бързо развръщане за подводни интервенции ". Става въпрос за по този начин наречения DIVEPACK, като те преглеждат този план като една сериозна опция за развиване в бъдеще. " Това е нещо, което ти ще решат по-нататък, само че ние считаме, че това също е една допустима опция за бъдещо развиване на двустранните връзки ", разяснява началникът на българските Военноморски сили. Той благодари на госта си за досегашната поддръжка, която белгийските Военноморски сили оказват, както с обезпечаването на разнообразни елементи и детайли за употребата и поддръжката на фрегатите и минния ловджия, които България закупи от Белгия, а също и за присъединяване им в учението " Бриз ".
" Днес стана ясно, че това е взаимоизгодно съдействие и ние ще разчитаме на присъединяване на групата от Белгия и през идната година ", добави контраадмирал Михайлов. От своя страна контраадмирал Уим Роберехт уточни, че Военноморските сили на двете страни са открили връзка, когато България е решила да закупи кораби от Белгия. Той добави, че Военноморски сили на Белгия са заинтригувани от плана DIVEPACK и се ангажира да отнесе въпроса до виновните органи в страната си.
Диана СТОЕВА

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус - " Военни вести ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР