Варна. По покана на Медицински университет-Варна на 12 февруари посланикът

...
Варна. По покана на Медицински университет-Варна на 12 февруари посланикът
Коментари Харесай

Варна: Посланикът на Литва в България бе на посещение в Музея по история на медицината в града

Варна. По покана на Медицински университет-Варна на 12 февруари посланикът на Република Литва за България и Румъния Негово Превъзходителство Арвидас Поцюс и брачната половинка му Немида посетиха Музея по история на медицината във Варна. Те чуха историята за постройката на музея от уредниците и разгледаха изложените експозиции. Сред тях е самостоятелен и специфичен ъгъл, отдаден на литовския академик, политик и деятел за национално възобновление в Литва и един от първооснователите на Варненското здравно сдружение, което тази година навършва 135 години от своето основаване - доктор Йонас Басанавичюс. Това оповестиха от пресцентъра на Медицински университет-Варна .
В книгата на музея дипломатът написа:
„ Като литовец аз съм горделив, че доктор Йонас Басанавичюс, популярен общественик, спомогнал за подписването на независимостта в Литва, е изиграл забележителна роля и за българското общество. Изключителният му принос в медицинските среди, българското опазване на здравето и град Варна е от голямо значение за нашите два народа.
От името на Посолството на Република Литва в Румъния и България позволете ми да изразя своята дълбока признателност на целия личен състав на Музея по история на медицината към Медицински университет „ Проф. доктор Параскев Стоянов “ - Варна за спасяването на спомените за великия литовски и български родолюбец доктор Йонас Басанавичюс.
Благодаря! “
Той подари на уредниците в музея книга за историята на Литва, която ще бъде добавена към експонатите и в която е поместено и наличие за доктор Басанавичюс. Н.П. Арвидас Поцюс изрази своята признателност и почитание към хората, запазили през годините артефактите за великия литовско-български деятел. Ръководителят на Катедрата по физиология и патофизиология проф. доктор Златислав Стоянов също направи дарове на гостите от името на Медицински университет - Варна.
Дипломатът показа, че е извънредно впечатлен от историческата разходка, която музеят предлага, и че ще вземе ограничения повече негови сънародници да имат опция да прегледат медицинските артефакти, които са изложени в него.
Посещението на Н.П. Арвидас Поцюс в нашия град бе обвързано и с откриването на паметната плоча на доктор Йонас Басанавичюс по-рано денем. На 16 февруари Литва ще празнува 100 години от провъзгласяването на своята самостоятелност. Първият човек, сложил подписа си на формалния документ за нея, е точно доктор Йонас Басанавичюс. Той идва в България по покана на българското държавно управление и е назначен за областен доктор в Лом. От 1892 година е старши доктор на лечебното поделение при Варненската първокласна болница. През 1894 година е карантинен доктор, а по-късно - варненски градски доктор. Автор е и на плана за „ покачване на града в лечебно и културно отношение “. Проявява се като доктор с високо публично схващане, дописен член е на Българското книжовно сдружение (сега БАН) и една от най-известните публично дейни персони в града ни.
Монументът се намира на ул. „ Кръстьо Мирски “ 3.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР