Варна. Очаква се представленията на аудиовизуалния спектакъл Легенди от Аладжа

...
Варна. Очаква се представленията на аудиовизуалния спектакъл Легенди от Аладжа
Коментари Харесай

Варна: Очаква се представленията на аудиовизуалния спектакъл „Легенди от Аладжа манастир“ да започнат през юни

Варна. Очаква се представленията на аудиовизуалния театър „ Легенди от Аладжа манастир “ да стартират през юни. Това сподели за Радио „ Фокус ” – Варна Валери Кинов, дълготраен организатор на музея и архитектурен монумент на културата Аладжа манастир край Варна. По думите му тогава се чака да дойдат първите туристи. Валери Кинов напомни, че първите години при показване на спектакъла прожекциите са били два пъти седмично, само че от предходната година поради финансови съображения представленията са понижени на едно седмично – в неделя. Валери Кинов посочи, че сега се водят договаряния с туроператори и има възможност спектакълът да бъде преместен в събота, само че жителите и гостите на града ще бъдат в допълнение осведомени.
Спектакълът „ Легенди от Аладжа манастир “ е взаимна продукция на Продуцентска къща ЦСМ – София и Регионален исторически музей – Варна и е отдаден на 150-годишнината от рождението на основоположниците на българската археология – братя Карел и Хермин Шкорпил. Парковото, ефектното и художественото осветяване и озвучаване са проектирани и изпълнени от варненската компания за светлинен дизайн. Спектакълът е построен по претекстове от книгата на Валери Кинов „ Легенда за Аладжа манастир “, само че включва и детайли, които показват културно-историческото завещание на Варна и Варненския район от най-дълбока античност. Върху скалния масив, в който са издълбани килиите на манастира, се преплитат по неповторим метод освен звукови и светлинни резултати, само че се проектират и кино етюди, което като креативно решение няма аналог в цяла Югоизточна Европа.
В хронологична поредност са проследени възникването на живота на планетата Земя, античното Сарматско море, було преди 15 милиона години територията на цяла Югоизточна Европа, появяването на индивида, откриването на огъня и първото грънчарско произвеждане. Важно място е отделено на най-древната човешка цивилизация, известна под името „ Култура Варна “. Проследено е основаването на античния Одесос от гръцки мореплаватели, римския интервал и построяването на едни от най-големите императорски терми в Европа, основаването на българската страна и паметните ритуали на античните българи. Чрез забавна кино импресия е показано времето на великия български княз Борис, покръстил българите през 865 година
Основно място в спектакъла е отделено на възникването и съществуването на средновековния скален манастир. За завършек на съществуването на средновековния скален манастир създателите на спектакъла са избрали годината 1444, когато край Варна, в Паметната борба на народите, рицари от цяла Европа под предводителството на полско-унгарския крал Владислав ІІІ Ягело, Варненчик, се пробват да спрат османското настъпление към Европа. По време на борбата кралят е погубен, а антична легенда споделя, че монасите предусещайки последвалият разгром, скриват най-ценното от този и още дванадесет манастира – книги, икони и църковни утвари, след което одобряват мъченическата гибел от ръцете на нашествениците.
След гибелта на манастира се раждат легендите за тайнствения настойник на манастира и страж на скритите в подземните лабиринти съкровища Рим папа и оживелия ангел от фреските, бродещи измежду руините.
През 2010 година спектакълът е почетен с премията „ Културна атракция на 2010 година “, присъдена от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР