Варна. Новото осветление в район Младост“ намалява разходите за електроенергия

...
Варна. Новото осветление в район Младост“ намалява разходите за електроенергия
Коментари Харесай

Новото улично осветление в район Младост намалява разходите до 80 на сто

Варна. Новото осветяване в регион „ Младост “ понижава разноските за електрическа енергия до 80 на 100. Това разгласи инж. Станчо Станев, гл. специалист " Енергоснабдяване на общински обекти и улично осветяване " в дирекция " Инженерна инфраструктура и благоустрояване " към Община Варна, по време на конференция във връзка завършването на плана „ Рехабилитация, рационализация и създаване на умна система за ръководство и мониторинг на системата за външно изкуствено осветяване в регион „ Младост “, кв. 16, „ Възраждане “ III м.р. и „ Възраждане “ IV м.р. на Община Варна “, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Варна . За по-малко от година сполучливо са изпълнени всички действия по плана, сменено е остарялото осветяване с ново енергийно дейно, въведена е умна система за ръководство и мониторинг на уличното LED осветяване и е построена самостоятелна фотоволтаична система за зареждане, изясни Христо Иванов, зам.-кмет на Община Варна.

В резултат - с изключение на понижените разноски за електрическа енергия, е реализирано и съкращаване на CO2. В момента двата микрорайона към този момент имат доста по-добър външен тип от една страна, а въз основата на осветеността на всички паркоместа и улици е основана по-комфортна среда за жителите, добави Христо Иванов. Проектът е осъществен в следствие от желанието на Община Варна да работи за понижаване на парниковите излъчвания и повишение на експертния потенциал в региона на възобновимата сила.

При осъществяването на заданието на територията на регион „ Младост “ са сменени 1100 бр натриеви лампи с високо налягане от 70 и 150 W с нови LED осветители, които са с мощ 16 и 32 W. Поставени са и нови поцинковани стълбове, построена е и фотоволтаична централа върху покрива на ДГ „ Изворче “, която се намира в „ Младост “, с мощ 8,19 kW, сподели Станчо Станев. Произведената сила от централата постъпва към електромер, който зарежда новото улично осветяване.

" Като компания ни беше доста забавно да забележим по какъв начин общините извършват такива планове. Считаме, че във Варна той бе доста сполучлив, резултатите приказват сами за себе си. Тази инвестиция е доста значима, поради Зелената договорка на Европейски Съюз и битката с климатичните промени. Реализацията на плана стана доста бързо и ние считаме, че това ще даде неотложен резултат на стопанската система, освен поради нарасналата качествена осветеност, само че и поради икономиите. Доволни сме от реализацията и сме заинтригувани от бъдещо съдействие с Варна ", съобщи Франк Де Вит, представител на норвежката фирма-партньор по плана Veilskompetanse AS.

" Имаме създаден план и въз основата на него Община Варна ще продължи дейностите по въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост на територията на общината. За задачата приготвяме кандидатстване по Фонда за енергийна успеваемост ", съобщи Христо Иванов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР