Варна. Народният представител от Парламентарната група на ГЕРБ Емилия Милкова

...
Варна. Народният представител от Парламентарната група на ГЕРБ Емилия Милкова
Коментари Харесай

Депутатът от ГЕРБ Eмилия Милкова във Варна: Важно е професионалната общност да участва активно в промяната на законите за читалищата и обществените библиотеки

Варна. Народният представител от Парламентарната група на ГЕРБ Емилия Милкова моли библиотечната гилдия да взе участие интензивно в идните промени на Закона за националните читалища и Закона за публичните библиотеки. Това оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ – Варна . „ За смяната на всеки от двата закона е образувана работна група към Министерството на културата. Разчитаме на библиотечната общественост и читалищните настоятелства да дадат оферти, изхождайки от практиката си, само че и от трендовете в развиването на съответните действия ”, разяснява Емилия Милкова на среща с представители на най-големите библиотеки във Варненска област. Акценти в полемиката, която се организира по самодейност на Регионалната библиотека „ Пенчо Славейков ”, бяха новостите, свързани с регистъра, отчитането и ефикасното потребление на осведомителните технологии в библиотечната работа. Емилия Милкова срещна присъстващите с гласуваните промени в Закона за протекция и развиване на културата, които целят в сходство с най-високите европейски стандарти да създадат конкурсните процедури оптимално транспарантни.
Народният представител обърна особено внимание и на новите текстове в закона за авторското право, които регламентират предлагането и мултиплицирането на литература за незрящи хора. Варненският народен представител осведоми библиотечната общественост по отношение на работата по Закона за културното завещание и регистрира напъните да се докара до оптимално консенсусен заключителен вид разработваната тактика за развиване на културата. По думите на Емилия Милкова новият държавен бюджет се чака да влезе за разискване в Народното събрание в края на октомври, тъй че тогава ще могат да се дискутират съответните финансови параметри, заложени за библиотеките и читалищата през идната година. В качеството си на дълготраен шеф на Регионалната библиотека „ Пенчо Славейков ” във Варна и член на Управителния съвет на Българската библиотечно-информационна асоциация Емилия Милкова изрази удовлетворението си, че над 1300 библиотеки от цялата страна са кандидатствали за финансиране по програмата „ Българските библиотеки – модерни центрове за четене и осведоменост ”. „ Сред утвърдените планове за възобновяване на библиотечните фондове има и 20 от Варненска област. Експерти от Българската библиотечно-информационна асоциация и Асоциация „ Българска книга ”, които участваха в отсяването на постъпилите оферти, сега проучват конкурсната процедура, тъй че със своите рекомендации да спомагат за оптималното развиване на програмата. Би било потребно хрумвания да споделят и представители на библиотечната общественост ”, добави Емилия Милкова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР