Варна. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков разгледа

...
Варна. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков разгледа
Коментари Харесай

Министър Николай Нанков разгледа във Варна строителството на кораб за маркиране на Дунав

Варна. Министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков прегледа строителството на български транспортен съд за маркиране на плавателния път в Долното течение на река Дунав. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на районното развиване и благоустройството . Той е на стойност 5.150 млн. лева, построява се във Варна и е част от огромния план „ FAIRway Danube. Подкрепен е от Стратегията на Европейски Съюз за Дунавския район, чийто ротационен ръководител тази година е България. Заедно с министър Нанков на инспекцията беше изпълнителният шеф на Изпълнителната организация „ Проучване и поддържане на река Дунав “ към Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията инж. Павлин Цонев. Той заяви, че корабът ще бъде подготвен през август 2018 година, а името му ще бъде определено с конкурс.
„ FAIRway Danube “ цели възстановяване на корабоплаването и навигацията по р. Дунав и нейните плавателни притоци. Партньори в плана са Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, България и Румъния. Страната ни взе участие посредством Изпълнителна организация " Проучване и поддържане на река Дунав “. Средствата са обезпечени от Механизма за свързване на Европа.
Основната задача на кораба ще е да слага навигационни знаци за обозначаване на плавателната част на реката. Ще бъдат инсталирани и 10 автоматизирани хидрометрични станции. По същия план неотдавна в Русе беше доставен и нов катер за хидрографски измервания. С него Агенцията ще събира точна информация за измененията, настъпващи в сериозните сектори. Така ще се усъвършенства траекторията на корабоплавателния път и ще се основат по-добри условия за превозване на артикули и пасажери.
Целият бюджет, очакван за България в границите на „ FAIRway Danube “, е 7.8 млн. евро.
Във фокуса на Дунавската тактика са девет плана на обща стойност 40 млн. евро. Те са в региона на водния превоз, транспортната инфраструктура, енергетиката, образованието и нововъведенията. Определени са за стратегически през 2014 година и сега са на друг стадий на осъществяване, като България е сътрудник по 8 от тях. Важни за възстановяване свързаността и стопанските системи на дунавските страни са и плановете „ Danube STREAM “, „ Дунавски пристанищни мрежи – Дафне “, „ Данте “.
Проектите са опция за основаване на трайни партньорства сред дунавските страни.
През 2018 година България е ротационен ръководител на Дунавската тактика, на която Министерство на регионалното развитие е народен координатор. Целта на тактиката е страни с друго равнище на социално-икономическо развиване да работят в съдействие и партньорство за решаването на общи за района проблеми. Стратегията сплотява 14 страни, ситуирани по течението на река Дунав, в които живеят над 112 милиона души, или една пета от популацията на Европейски Съюз. Девет от тях са членки на Европейския съюз – Австрия, Германия, Чехия, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия, България и Румъния, а останалите пет – Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Република Молдова и Украйна, се намират в Дунавския басейн.
Дунавската тактиката се основава на четири целта, наречени стълбове – съгласуваност, околна среда, създаване на разцвет и резистентност на района. Те от своя страна съдържат 11 области на съдействие: „ Мобилност и интермодалност “, „ Устойчива сила “, „ Култура и туризъм “ в границите на първия дирек, „ Качество на водите “, „ Управление на опасности “, „ Биоразнообразие, ландшафти “, „ Качество на въздуха и почвите “ във втория дирек, „ Общество на знанието “, „ Хора и умения “ и „ Конкурентоспособност “ в третия и „ Институционален потенциал и съдействие “ и „ Сигурност “ в четвъртия. Всяка от областите има по две държави-координатори. България си партнира в предпочитаната област 3 „ Култура и туризъм “ с Румъния и по предпочитана област 11 „ Сигурност “ с Германия.
Водещо събитие по време на българското председателство ще е Седмият годишен конгрес на Дунавската тактика, който ще се организира на 18 и 19 октомври в София в съдействие с Европейската комисия. Той е отдаден на туризма като генератор на стопански напредък. Очаква се необятно да се дискутират опциите за привличане на обществени и частни вложения, както и потреблението на финансови принадлежности.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР